Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspiratie voor managers die inclusieve en diverse organisatie willen worden

mvelsink
Ben je bezig met diversiteit en inclusie in je organisatie? Bezoek dan de sessie van Willeke van der Werf tijdens het Openingsevent in de Week van het Jonge Kind. Zij praat managers bij over hoe ze een ‘inclusief leider’ kunnen worden. Ze deelt vier verschillende strategieën voor diversiteit en inclusie in de kinderopvang en laat zien wat werkt en wat niet.
iStock

Het streven naar inclusie betekent niets anders dan iedereen het gevoel te geven erbij te horen.  Waar kan zo’n visie beter vertaald worden dan in een kindercentrum. Want jong geleerd is immers oud gedaan, vindt Van der Werf.

Managen

Maar een diverse organisatie, geleid door een inclusieve leider word je niet zomaar van de ene op de andere dag. Je bent nog geen diverse organisatie als je veel verschillende kinderen ontvangt. Het gaat ook over het managen van diversiteit en inclusie. Dat is best ingewikkeld.

Onderzoek

Willeke van der Werf deed vorig jaar samen met Pauline Slot, Patrick Kenis en Paul Leseman onderzoek naar inclusief leiderschap. Ze sprak met locatiemanagers, pedagogisch medewerkers en ouders van dertien verschillende kinderopvangorganisaties en ontdekte dat er vier verschillende strategieën bestaan voor diversiteit en inclusie in de kinderopvang. Dit zijn:

  • ‘Diversiteit & Inclusie (D&I) uit noodzaak’. De klantengroep is etnisch divers, heeft overwegend een migratieachtergrond, met kinderen ‘van kleur’ en ‘witte’ migrantenkinderen evenals ‘witte’ kinderen met een Nederlandse achtergrond. Uitleg van één van de locatiemanagers: ‘Ik denk dat D&I wel bij ons op de agenda staat want dat is gewoon ons werk, er zijn wel tussen 15 en 18 van de 32 kinderen van verschillende culturen die hier rondlopen’.
  • ‘Diversiteit & Inclusie in theorie’. De klantengroep is overwegend ‘wit’ met een Nederlandse achtergrond. Uitleg van een locatiemanager: ‘Iedereen brengt hier z’n eigen inbreng mee, […] altijd leuk om iets van een andere cultuur mee te nemen’
  • ‘Diversiteit &Inclusie als bewuste keuze. De klantengroep is etnisch divers, zowel ‘van kleur’ als ‘wit’ met zowel een niet-Nederlandse als Nederlandse achtergrond. Uitleg van een locatiemanager: ‘Bewust […] uitstralen dat je intercultureel bent’.
  • ‘Diversiteit & Inclusie is geen item’. De klantengroep is overwegend ‘wit’ met een Nederlandse achtergrond. Uitleg van een locatiemanager: ‘Als het de kinderen ten goede komt […] dan zou ik het [D&I] onmiddellijk op de agenda zetten’

Wat betekenen deze vier strategieën? Welke sluit het meest aan bij jouw organisatie? In de sessie ‘Praktische handvatten voor inclusief leiderschap’ geeft Willeke van der Werf praktische handvatten voor inclusief leiderschap, rekening houdend met de context van verschillende organisaties. Bekijk hier alle sessies van het Openingsevent in de Week van het Jonge Kind.

Meer sprekers horen? Ga naar de overzichtspagina Week van het Jonge Kind

Het onderzoek ‘Gevolgen van marktdifferentiatie voor diversiteit, inclusie en kansengelijkheid in kindercentra, een vergelijkende casestudy’ is hier te downloaden

Willeke van der Werf onderzoekt Diversiteit en Inclusie in kindercentra. Zij was eerder werkzaam als senior beleidsmedewerker Kinderopvang (SZW/OCW 2007-2016). Ze werkte na haar studie als onderzoeker, docent organisatiewetenschappen en senior beleidsadviseur/-medewerker en is gediplomeerd trainer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.