Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Implementatie harmonisatie en IKK verloopt soepel’

De kinderopvangbranche staat aan de vooravond van twee belangrijke wetswijzigingen: de Wet IKK en de harmonisatie. Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark maakt in een brief aan de Tweede Kamer de balans op.
Foto: ANP

Volgens de nieuwe staatssecretaris, verloopt de implementatie van beide wetswijzigingen soepel. In het voorjaar van 2017 werd al duidelijk dat meer dan de helft van de gemeenten (60 procent) geen of slechts enkele peuterspeelzalen geregistreerd had staan. De overige 40 procent was grotendeels bezig met het harmoniseren van peuterspeelzalen. In gemeenten waar peutervoorzieningen al geharmoniseerd zijn, blijft het kortdurende aanbod van kinderopvang in stand.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Er zijn wel aandachtspunten. Werkende ouders die gebruik maken van opvang in een (voormalige) peuterspeelzaal moeten ertoe worden aangezet kinderopvangtoeslag aan te vragen. Willen zij in januari hun eerste kinderopvangtoeslag ontvangen, dan hadden ze voor 15 november bij de Belastingdienst de eerste aanvraag moeten indienen. DUO en de Belastingdienst zouden dit technisch mogelijk maken.

Problemen Belastingdienst

Vanuit de branche klinken er signalen dat deze overgang helemaal niet zo soepel verloopt. Omdat de registratienummers van peuterspeelzalen in het Landelijk Register Kinderopvang pas per 1 januari worden omgezet naar de kinderopvang, krijgen sommige ouders hun kinderopvangtoeslag niet uitbetaald. Van Ark benoemt dit probleem niet in haar brief. Wel wijst zij ouders erop dat als zij voor 15 november geen aanvraag voor kinderopvangtoeslag hebben ingediend, ze de kosten van de eerste maand opvang zelf moeten voorschieten.

Beleid

De VNG dringt erop aan dat het belangrijk is dat gemeenten hun beleid aan gaan passen. Er zijn signalen dat een aantal gemeenten het beleid nog niet gaat wijzigen per 1/1/2018. De meeste gemeenten hebben hun beleid aangepast of zijn dit aan het doen.

Uurprijs langdurende opvang

De uurprijs voor kortdurende opvang ligt nu vaak boven de uurprijs voor langdurende opvang. Gemeenten geven aan dat ze de vrijheid willen behouden om subsidie te verstrekken om de omgevormde peuterspeelzalen net zo betaalbaar te houden voor werkende ouders dan de langdurende opvang in een kindcentrum. In een officiële handreiking die gemeenten ontvangen hebben, staat dat dit eigenlijk niet mag. Van Ark: Ik heb een bredere opvatting over dit aspect dan de opvatting die is opgenomen in de handreiking. Naar mijn mening is het denkbaar dat gemeenten indirect een rol vervullen voor werkende ouders door het omlaag brengen van de uurprijs, zolang een gelijk speelveld voor alle in de gemeente gevestigde kindercentra wordt geborgd en er rekening wordt gehouden met het staatssteun- en mededingingsrecht. ‘

Wet IKK

Voor de Wet IKK ruimt de staatssecretaris minder ruimte in haar brief. Ze legt uit dat ondernemers de afgelopen maanden in zestien bijeenkomsten zijn bijgepraat over de Wet IKK. Daar kwamen per bijeenkomst tussen de 100 en 200 ondernemers op af. Tijdens de bijeenkomsten bleek dat zij graag willen weten hoe het toezicht er straks uit gaat zien. Daarom is besloten om eind van dit jaar en begin volgend jaar nog eens twintig regiobijeenkomsten te organiseren.

Onderzoek kosten

Tot slot kondigde Van Ark het door voormalig minister Asscher beloofde onderzoek aan naar de financiële gevolgen van de aanpassing van de beroepskracht-kindratio. Dit onderzoek kijkt naar de extra kosten voor kinderdagverblijven en ook voor locaties van verschillende omvang. Dit onderzoek is inmiddels gestart en wordt in het eerste kwartaal van 2018 naar de Kamer verstuurd.

Download hier de Kamerbrief over de voortgang van IKK en Harmonisatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.