Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Houders Belgische kinderopvang houden amper hoofd boven water

35 procent van de zelfstandigen in de Belgische kinderopvang zou niet meer starten met kinderopvang als ze opnieuw konden beginnen. Ondernemen in de kinderopvang moet 'aantrekkelijker, leefbaarder en rendabeler' worden.
belgische-kinderopvang-Fotolia.jpg
‘Als we ondernemen in de kinderopvang niet leefbaarder en rendabeler maken

Dat blijkt uit een enquête van de Federatie Kinderopvang bij 2.046 Belgische private opvanginitiatieven, meldt Agripress. ‘Als we ondernemen in de kinderopvang niet aantrekkelijker, leefbaarder en rendabeler maken, zitten we op termijn met een groot tekort aan opvangplaatsen’, stelt Hilde van de Velde, voorzitter Federatie Kinderopvang. Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers waar de Federatie bij aangesloten is, slaat alarm en vraagt om meer subsidie voor zelfstandig ondernemers in de kinderopvang.

Rendabel

Slechts dertig procent van de zelfstandige houders in de kinderopvang acht het mogelijk om rendabel te zijn zonder subsidies, blijkt uit de enquête. Van de Velde: ‘Zij krijgen ouders over de vloer die een hoge dagprijs (tussen de dertig en zestig euro) kunnen en willen betalen. Maar voor alle anderen is het nu, zelfs met een basissubsidie van zevenhonderd euro per kind, al moeilijk om rendabel te zijn.’

Extra middelen

In 2014 werd het nieuwe Decreet Opvang Baby’s en Peuters ingevoerd in België. Van de Velde: ‘Dat voorziet in extra middelen om ook de zelfstandige kinderopvanginitiatieven geleidelijk meer subsidies toe te kennen, als ze tarieven op basis van inkomen hanteren. Daardoor zouden ze uiterlijk tegen 2020 even concurrentieel moeten zijn als de traditioneel gesubsidieerde kinderopvang. Maar van dat geld hebben we nog niet veel gezien.’

Ontmoedigd

Geld is niet de enige reden waarom de ondervraagde zelfstandigen ontmoedigd raken. ‘Het nieuwe decreet (in Nederland: Koninklijk Besluit) heeft heel wat nieuwe regels en verplichtingen met zich meegebracht. Wat absoluut een goede zaak is om de kwaliteit van de opvang hoog te houden. Maar daar komt ook een administratieve last aan te pas. Bijna de helft van zelfstandigen in de kinderopvang zegt dat die administratie hen ervan weerhoudt om nieuwe ideeën uit te werken, zodat hun opvang aantrekkelijker kan worden. Vele starters hebben het belang van het ondernemerschap in de kinderopvang onderschat.’

Luiers

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, werkt aan een ministeriële regeling, waarbij de zelfstandigen die kinderopvang organiseren met tarieven op basis van inkomen vanaf 2018 een vast tarief van 1,5 euro per kind per dag vragen voor het gebruik van onder andere luiers, verzorgingsproducten en afvalverwerking, wat komt op een kleine dertig euro per kind per maand extra. Voorlopig moeten eigenaars van zo’n kinderopvang daar voortdurend bewijsstukken voor bijhouden.

Een stap vooruit vindt de Federatie Kinderopvang, al benadrukt de voorzitter dat 2,5 euro meer realistisch zou zijn. Leen Du Bois van Kind en Gezin benadrukt dat veel ouders al zelf luiers meenemen voor hun kinderen.

Bron: Agripress.be

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.