Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoge leges beginnen een probleem te worden

Eerdere klachten over te hoge leges voor kinderopvangorganisaties en gastouders hebben niet geleid tot een afname van de leges. Integendeel. De Brancheorganisatie Kinderopvang ontdekte dat het afgelopen jaar tien extra gemeenten leges zijn gaan heffen. In de meest extreme gevallen tot meer dan 1000 euro.
Gastouders en kinderopvangeigenaren komen in de problemen door de hoge leges.
Gastouders en kinderopvangeigenaren komen in de problemen door de hoge leges. - Foto: ANP Xtra

Dit jaar heft 36 procent van de gemeenten leges op het gebied van kinderopvang. Dit zijn 141 van de 393 gemeenten. Vorig jaar waren het er nog 134 van de 403 gemeenten. Niet alleen het aantal gemeenten dat leges heft is toegenomen, de bedragen zijn ook gestegen.

Landelijk Register

De legesheffing wordt gebruikt om wijzigingen bij te houden in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Kinderopvangorganisaties en gastouders moeten zich hiervoor verplicht inschrijven. Als de locatie verhuist of als er een nieuwe eigenaar is aangesteld, moet een wijziging worden doorgevoerd en sommige gemeenten vragen hier extra geld voor. De meeste gemeenten kunnende administratieve handelingen bekostigen met de middelen die zij al krijgen voor toezicht en handhaving. 141 gemeenten lukt dit blijkbaar niet.

Tik op de vingers

Minister Asscher van Sociale Zaken noemde ‘excessieve leges van circa 1000 euro onwenselijk’. Dit zei hij al in 2013. De drie gemeenten die dat toen durfden te vragen, kregen een tik op de vingers van de minister. Dat heeft geen enkel effect gehad. Maar liefst 35 gemeenten heffen vandaag de dag namelijk meer dan 1000 euro.  Vooral in de regio Rotterdam lopen de leges de spuigaten uit. In de gemeente Albrandswaard zijn de legeskosten 2.522 euro.

Bekijk hier de top 35 van de duurste gemeenten met betrekking tot leges >>

Gastouders

Brancheorganisatie Kinderopvang brengt de leges ieder jaar in kaart. Zij zien nu dat de legesheffing een groeiend probleem vormt voor kinderopvangorganisaties en gastouders. ‘In deze financieel moeilijke tijden vormen de legeskosten een bedreiging voor de continuïteit van de sector en zorgen voor een rem op het aanbod aan kinderopvang’, schrijft de brancheorganisatie in een persbericht. Het leidt er zelfs toe dat gastouders afzien van het gastouderschap. De Brancheorganisatie wil het onderwerp daarom landelijk aankaarten bij de Tweede Kamer en beleidsmakers.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam merkte dat de hoge leges een verkeerd effect hadden. ‘Die hoge bedragen werken behoorlijk demotiverend’, zei een woordvoerder van de gemeente in oktober 2014. De drempel bleek te hoog voor gastouders. De gemeente besloot daarom om de kosten weer te verlagen van 759 euro naar 463 euro. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Op initiatief van Gastouderbureau Buurtouders Helmond en Peelland hebben een vijftal politieke partijen een amendement met betrekking tot lege heffing inschrijven gastouderbureau ingediend.
    MET SUCCES! Voorlopig worden er geen leges geheven. Zie onderstaand bericht!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.