Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe AVG-bewust is de kinderopvang?

De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is nu ruim een jaar van kracht. Maar hoe gaan kinderopvangorganisaties en scholen om met de nieuwe privacywetgeving? De CED-groep deed onderzoek. ‘De bewustwording is op gang gekomen, maar er moet nog veel gebeuren.’
AdobeStock

Mag je alles over de kinderen in een app van het kinderdagverblijf noteren? Hoe zit het met het verwerken van gezondheidsgegevens zoals allergieën? En mag je foto’s via de app delen met de ouders van de kinderen? Binnen kinderopvangorganisaties worden persoonsgegevens verwerkt, en dat betekent dat de AVG van toepassing is en er dus regels gelden.

Vragenlijst

Om te onderzoeken in hoeverre (onderwijs)professionals op de hoogte zijn liet de CED-groep een jaar lang professionalS de AVG-bewust scan invullen met tien vragen over de AVG. Wat blijkt? Slechts 5 procent van de respondenten had 8 tot 10 van de vragen goed. De meeste respondenten (51 procent) hebben in totaal 4 of 5 vragen goed.

Conclusie

‘Na de analyse van deze resultaten en onze begeleiding aan scholen, kinderopvangorganisatie en samenwerkingsverbanden komen wij tot de conclusie dat de bewustwording zeker op gang is gekomen, maar dat er ook nog veel moet gebeuren’, concludeert Marion van der Horst, functionaris gegevensbescherming.

Bekijk de resultaten uit de AVG-bewust scan van de CED-groep >>

Functionaris gegevensbescherming

In ons vakblad Management Kinderopvang (nr. 4, juli 2019) besteden we uitgebreid aandacht aan een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) en waar deze bij kan helpen in het artikel Worstelen met de privacy-wetgeving. Het aanstellen van een FG is voor organisaties die op grote schaal regelmatig en stelselmatig kinderen observeren verplicht. Een FG heeft kennis van de AVG en heeft als taak om de organisatie te adviseren (gevraagd en ongevraagd) op het gebied van privacy. Een FG zal niet alleen melden welke persoonsgegevens onder de AVG níét mogen worden verwerkt, maar zal juist ook ondersteunen bij het ontwikkelen van plannen en beleid om persoonsgegevens op de juiste wijze en op een nette manier te verwerken.

Hoe AVG-bewust ben jij? Doe zelf de test >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.