Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Harmonisatie uitgesteld naar 2018

De harmonisatie peuterspeelzaalwerk en kinderopvang wordt uitgesteld naar 1 januari 2018. Dit wordt gedaan zodat het peuterspeelzaalwerk meteen onder de nieuwe financieringssystematiek valt. Dit staat in een brief van minister Asscher aan de Tweede Kamer.
Brancheorganisatie Kinderopvang heeft subsidie gekregen om de structurele scholing van pedagogisch medewerkers vorm te geven
Brancheorganisatie Kinderopvang heeft subsidie gekregen om de structurele scholing van pedagogisch medewerkers vorm te geven - Foto: Free Images

Minister Asscher heeft in zijn brief ‘Harmonisatie peuterspeelzalen en kinderopvang: de volgende stap’ de Kamer geïnformeerd over de vervolgstappen. Hierin zet hij alle aangekondigde veranderingen op een rijtje.

Nieuw financieringssysteem

Per 2018 komt er een nieuwe financieringssystematiek voor de kinderopvang. De kinderopvangtoeslag komt te vervallen en kinderopvangorganisaties worden direct bekostigd vanuit het Rijk. Omdat Asscher wil voorkomen dat peuterspeelzalen eerst nog een jaar moeten werken met kinderopvangtoeslag en daarna overgaan naar de nieuwe financiering, is besloten om de invoering van de harmonisatie een jaar uit te stellen naar 1 januari 2018.

Per 1 juli gaan er voor de kinderopvang veel nieuwe regelingen in. We zetten op een rij welke wetswijzigingen voor pm’ers relevant zijn. Lees meer >>

Kinderopvang en peuterspeelzaalwerk worden in elkaar geschoven en gaan aan dezelfde kwaliteitseisen voldoen. Ouders van peuterspeelzaalkinderen krijgen vervolgens ook een tegemoetkoming in de kosten van het Rijk. Asscher wil de peuterspeelzalen voldoende tijd geven voor de omvangrijke transitie en gaat ze daarbij ondersteunen. Er is een meerjarig implementatietraject ingezet in samenwerking met de MO-groep Welzijn. De MO-groep zal digitale handreikingen ontwikkelen, regionale bijeenkomsten organiseren en een ambassadeursnetwerk opzetten. Overigens heeft al een kwart van de gemeenten het peuterspeelzaalwerk ondergebracht bij de kinderopvang.

Versterking pedagogische kwaliteit

Een andere pijler van de harmonisatie is de versterking van de pedagogische kwaliteit. Dit wordt op een aantal manieren ingezet: meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen en een betere aansluiting van voorschoolse voorzieningen en het basisonderwijs. Voor dit laatste inventariseert het ministerie samen met BOinK, de PO-raad, Brancheorganisatie Kinderopvang, de MOgroep, Onderwijsinspectie, wetenschappers en praktijkexperts waar de kansrijke mogelijkheden voor verbeteringen liggen. Assscher gaat de Kamer apart informeren over de vorderingen rondom het Nieuwe Toezicht.

Scholing pm’er

Ook heeft de Brancheorganisatie Kinderopvang subsidie gekregen om de structurele scholing van pedagogisch medewerkers vorm te geven. De eerste stappen om te komen tot een bij- en nascholingssysteem te komen zijn al gezet. Het systeem zal modules bevatten over het werken met baby’s, peuterkennis, de rol van de professional in de ontwikkeling van baby’s en peuters.

Oneens met VNG

Minister Asscher laat ook weten niet tot overeenstemming te zijn gekomen met de VNG over een eindbeeld van de harmonisatie en de wijze van financiering. Er zit een groot gat tussen  het kabinetsplan en het VNG-voorstel voor gratis dagdelen voor peuters.

Lees de complete brief van minister Asscher >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.