Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking voor houders over zelftesten in de kinderopvang

Vanaf midden mei 2021 komen zelftesten voor kinderopvangmedewerkers beschikbaar. Het ministerie van SZW deelt informatie daarover in de ‘Handreiking zelftesten in de kinderopvang’, speciaal voor houders van kinderopvangorganisaties en locatiemanagers.
branche-pleit-voor-gratis-zelftesten-in-de-kinderopvang
Afbeelding van Alexandra_Koch via Pixabay

Wat moet je als houder regelen om zelftesten binnen de organisatie mogelijk te maken? Meer informatie daarover staat in de ‘Handreiking zelftesten in de kinderopvang’.

In de handreiking wordt onder meer ingegaan op wat zelftesten zijn, hoe deze in de kinderopvang toepast worden en wat dat oplevert. Er wordt uitgebreid ingegaan op wat er vanuit de kinderopvangorganisatie geregeld moet worden om met zelftesten te kunnen starten en hoe je als houder handelt wanneer een medewerker een positieve uitslag heeft. Bekijk de handreiking >>

Het ministerie van SZW heeft houders eerder al (19 april) door middel van een brief geïnformeerd over de inzet van zelftesten in de kinderopvang. Bekijk de brief.

Vragen over zelftesten

Het preventief testen op COVID-19 roept bij velen vragen op. SZW geeft antwoord op veel gestelde vragen over de zelftesten op deze internetpagina. Belangrijk om te weten is dat het gebruiken van een zelftest altijd vrijwillig is. Ofwel: iedereen heeft het recht om deelname te weigeren. Wanneer een medewerker van de kinderopvang besluit om geen zelftest af te nemen, mag je daar als werkgevers geen consequenties aan verbinden, benadrukt SZW.

Testen bij de GGD

Iedereen met klachten die kunnen duiden op een besmetting met het coronavirus of die als nauw contact naar voren komt uit bron- en contactonderzoek, wordt verzocht zich direct te laten testen bij de GGD. Let er ook op dat de zelftest een aanvulling is op de bestaande coronamaatregelen voor de kinderopvang en het testbeleid van de GGD, en hier niet voor in de plaats komt. Zie ook het protocol Kinderopvang en COVID-19.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.