Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote zorgen om afname gebruik kinderopvang

Het gebruik van de kinderopvang daalt. Dit gebeurt voornamelijk bij de lage inkomensgroepen. Dit baart minister Asscher van Sociale Zaken zorgen.
playground-1501171-639x480.jpg

‘Het is heel belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van deze voorziening, zodat beide ouders aan het werk kunnen’, stelt Asscher in een verklaring, meldt RTL Nieuws. Onlangs maakte het ministerie van Sociale Zaken de kwartaalcijfers van het kinderopvanggebruik bekend. Hierin vallen twee inkomenscategorieën op. Ouder met een inkomen tussen 130 procent Wettelijk Minimum Loon en modaal haakten het meeste af. Ouders met een hoger inkomen maakten juist meer gebruik van kinderopvang vergeleken met 2014. Doordat er opnieuw minder uren worden afgenomen, neemt het totale gebruik van kinderopvangtoeslag met 1,3 procent af.

Verhoging kinderopvangtoeslag

Mensen met een laag inkomen hoeven maar een klein deel van de kosten zelf te betalen. Asscher: ‘Het kan zijn dat de eigen bijdrage – hoe laag die ook is – toch een probleem is. Maar ik ga ook kijken wat er nog meer aan de hand kan zijn.’ Om het gebruik van de kinderopvang te stimuleren, verhoogt het kabinet de kinderopvangtoeslag volgend jaar fors. Een gemiddeld gezin gaat er al snel tientallen euro’s op vooruit. Bij ouders die heel veel gebruik maken van kinderopvang kan het gaan om enkele honderden euro’s. Ook de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang Boink pleit ervoor dat kinderopvang voor alle inkomensgroepen bereikbaar moet blijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.