Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote terugroepactie onveilige traphekjes

Maken jullie ergens in de opvang gebruik van IKEA-traphekjes in de serie Patrull? Breng het hekje dan terug naar de winkel, want ze blijken niet veilig te zijn.
1. Traphekjes IKEA.jpg
Meer dan drie miljoen mensen hebben een dergelijk traphekje van IKEA gekocht. - Foto: PicScout

In Nederland moest een jongetje van 10 maanden naar het ziekenhuis na een val door het hekje dat toch niet gesloten bleek te zijn. Wereldwijd kwamen meldingen over de hekjes bij IKEA binnen. Dat ging over drie modellen: de Patrull Klämma (12 meldingen, geen letsel), de Patrull (5 meldingen waaronder een letstelgeval) en de Patrull Fast (19 meldingen inclusief letsel). Het oude model Smiddig (dat inmiddels niet meer verkocht wordt) is wel veilig.

Sluiting traphekje

Het probleem zit hem in het sluitingsmechanisme, zegt een woordvoerder van IKEA. Om het hekje te sluiten, moet je een palletje induwen. Maar dat bleek bij de genoemde modellen niet goed te werken waardoor het hekje niet goed sloot. Opvallend genoeg stonden de hekjes anderhalf jaar geleden nog bestempeld als ‘beste koop’ van de Consumentenbond. De bond zegt nu een nieuwe test te ontwikkelen voor traphekjes waarbij er meer nadruk komt te liggen op de kwaliteit van het sluitingssysteem.

Geld terug

Het gaat om een gigantische terugroepactie van de Zweedse meubelfabrikant IKEA, want meer dan drie miljoen mensen hebben een dergelijk traphekje gekocht. Het model is al jaren verkrijgbaar in de winkel. De eerste modellen lagen al in 1998 in de winkels. De traphekjes zijn nu uit de winkels gehaald. Consumenten die de hekjes willen ruilen, hoeven geen kassabon mee te nemen. Zij krijgen hun geld terug.

Bekijk een voorbeeld van het traphekje op nos.nl

Vanaf 1 januari 2016 gelden nieuwe veiligheidsregels voor bedden en boxen in de kinderopvang. Welke zijn dit? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.