Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Grote mazelenuitbraak bij baby’s Belgische opvang

Op een kinderopvang in België zijn 28 van de 34 baby’s besmet geraakt met de mazelen. Een aantal van de kinderen werd zo ernstig ziek, dat ze naar het ziekenhuis moest. De kinderen waren jonger dan een jaar, de leeftijd waarop een eerste vaccinatie plaatsvindt.
Grote mazelenuitbraak bij baby’s Belgische opvang
Foto: ANP

De mazelenuitbraak vond plaats op een kinderdagverblijf in Zwijndrecht bij Antwerpen, zo meldt het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid. ‘Een eerste melding hierover kregen we aan het begin van de paasvakantie’, zegt een woordvoerder van het agentschap tegen de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Negen van de kinderen in de groep lagen een tijdje in het ziekenhuis. Inmiddels zijn zij uit het ziekenhuis ontslagen.

Moet de kinderopvang kinderen die niet zijn ingeënt tegen mazelen kunnen weigeren? Na een incident in een Haags kinderdagverblijf waarbij een baby besmet en ernstig ziek werd, is de discussie actueler dan ooit. BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma wil dat het mogelijk is voor kinderopvangorganisaties om niet-ingeënte kinderen te weigeren als ze andere kinderen in gevaar brengen. Lees meer >>

Vaccinatie

De zieke kinderen waren jonger dan een jaar, waardoor zij nog niet gevaccineerd waren. Het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid heeft de ouders in de omgeving aangeraden om de baby’s tussen de zes en twaalf maanden nu al de eerste vaccinatie te geven. Het agentschap onderzoekt ondertussen hoe 28 van de 34 baby’s besmet zijn geraakt. Volgens de woordvoerder ligt de oorzaak vrijwel zeker bij een persoon die in het buitenland besmet is geraakt of bij een besmet persoon die op bezoek is geweest.

Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid van het RIVM heeft de gezondheidsrisico’s voor nul- tot vierjarigen in kinderdagverblijven in kaart gebracht. Waar moet je bij welke aandoening rekening mee houden? En bij welke ziekten mag of moet je een kind weren van je kinderdagverblijf of gastouderopvang? Lees meer >>

Nederland

In Nederland heerst er discussie over het wel of niet weren van niet-ingeënte kinderen op het kinderdagverblijf. Deze ophef ontstond toen er in Den Haag een mazelenepidemie ontstond waarbij een kind een acht maanden oude baby besmette. De baby raakte ernstig ziek. De twee kinderen zaten op hetzelfde kinderdagverblijf. Het oudste kind was bewust niet-gevaccineerd.

Mazelen

Mazelen is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Je kunt de mazelen herkennen aan plotselinge koorts, verkoudheid, hoesten in combinatie met huidvlekjes over het hele lichaam. Aan het begin van de ziekte kan een kind witte vlekjes in de mond hebben. Na verloop van tijd is de huid bijna egaal rood. De meeste kinderen in Nederland worden ingeënt tegen mazelen als ze 14 maanden en 9 jaar zijn, via de BMR-prik tegen bof, mazelen en rode hond via het Rijksvaccinatieprogramma.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.