Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groningen wil een rookvrije generatie

Kinderen die in 2017 geboren worden volledig rookvrij laten opgroeien. Dat willen de initiatiefnemers van ‘Rookvrije Generatie’. Daarom start onder meer kinderopvangorganisatie SKSG met de campagne ‘Er hangt niets boven Groningen’.
1groningen-rookvrije-generatie-ANP.jpg
Verschillende initiatieven werken toe naar een samenleving waarin ‘niemand meer hoeft te (over)lijden aan de gevolgen van roken’. - Foto: ANP

De gemeente Groningen heeft eerder dit jaar de ambitie uitgesproken om de eerste rookvrije stad van Nederland te worden. Verschillende initiatieven werken toe naar een samenleving waarin ‘niemand meer hoeft te (over)lijden aan de gevolgen van roken’. ‘In elke fase van het opgroeien willen we kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken’, melden zij op de website.

Rookvrije generatie

‘Ons vertrekpunt is het geboortejaar 2017. De kinderen die dan worden geboren, hebben liefst al een rookvrije zwangerschap doorlopen. Maar in sommige groepen rookt nog altijd 22% door tijdens de zwangerschap. Dit moet verminderen.’ Dat willen de initiatiefnemers realiseren door goede voorlichting, steun bij stoppen met roken en accijnsverhoging.

Tv-campagne

De landelijke en regionale initiatieven zullen vanaf eind augustus worden ondersteund door een landelijke tv-campagne die via de NPO wordt uitgezonden. Hiervoor zijn filmopnames gemaakt in Groningen, zowel bij SKSG, O2G2, Verslavingszorg Noord Nederland als Speeltuin BSV Helpman-Oost. Deze, en vele andere, organisaties hebben zich aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij.

In april werd al bekend dat Groningen alle speeltuinen in de stad rookvrij wil maken. ‘Niet alleen in speeltuinen, maar op alle openbare plekken waar kinderen komen moet roken verboden zijn.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.