Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mogelijk geen Groene Giraf dit jaar

De Groene Giraf, de jaarlijkse stimuleringsprijs voor de meest duurzame locaties in de kinderopvang, wordt in het voortbestaan bedreigd. De prijs kan op veel waardering rekenen in de kinderopvangbranche, toch blijft het aantal betalende deelnemers te ver achter. Initiatiefnemer van de prijs, Ilse Vlaming, heeft een deadline gesteld: als er voor 1 juli niet veel meer deelnemers bij komen of een geldschieter zich meldt, wordt de prijs dit jaar niet uitgereikt.
Mogelijk geen Groene Giraf dit jaar
Foto: ANP

2014 zou het vierde opeenvolgende jaar zijn dat de Groene Giraf zou worden uitgereikt. In 2011 startte Ilse Vlaming met de prijs om de branche aan te zetten tot bewuster gedrag. Groene en gezonde kinderopvang moet voor alle kinderen bereikbaar zijn, vindt Vlaming. Ze startte de prijs uit idealistische overwegingen nadat ze als ouder had ervaren dat er bijna geen echte duurzame kinderopvanglocaties bestonden.

Duurzaamheid-checklist

Sinds dit jaar moeten deelnemers 89 euro betalen als ze kans willen maken op de prijs. Daar staat tegenover dat ze gebruik kunnen maken van de Duurzaamheid-checklist, een Groene Giraf-beeldmerk en dat ze een stip op de kaart krijgen zodat ze beter vindbaar zijn voor ouders. Het aantal deelnemers bleef dit jaar steken op 18 locaties. ‘Dat is bij lange na niet voldoende om met de Groene Giraf de kwaliteit te bieden die we voorstaan’, constateert Vlaming.

PR en communicatie

Vlaming heeft geld nodig om ook in de toekomst de duurzaamheidsprijs uit te kunnen reiken. Ze schat ongeveer 20.000 euro. Met dat geld kan ze meer doen aan PR en een gerichtere communicatie voeren. Er zijn wat Vlaming betreft twee manieren om voor juli aan het geld te komen: of er melden zich binnen nu en drie weken veel meer deelnemers aan de prijs of er zijn partijen die geld willen investeren in de prijs.

In 2013 werd de prijs uitgereikt in drie categorieë. In de categorie Beste duurzame nieuwkomer won Ons Kindercentrum in Culemburg. In de categorie Kinderdagverblijven won kinderdagverblijf Dromelot uit Amsterdam en in de categorie Grote kinderopvangorganisaties won Trias Kinderopvang uit Sassenheim een Groene Giraf.  Lees meer

Groene Giraf in 2015

Mocht dat niet lukken, dan betekent het niet dat de Groene Giraf helemaal verdwijnt. De Duurzaamheid-checklist blijft beschikbaar en kinderopvangorganisaties kunnen Vlaming inhuren voor advies, PR en workshops. Vlaming hoopt de stimuleringsprijs in ieder geval in 2015 weer uit te kunnen reiken.

Wil je meedoen met de Groene Giraf? Meld je hier aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.