Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goedkope dagopvang stimuleert arbeidsparticipatie

Om de arbeidsparticipatie van moeders te verhogen, wil het ministerie onderzoeken of de kosten voor dagopvang omlaag kunnen.
Goedkope kinderopvang.jpg
Het kabinet zou graag zien dat de economische zelfstandigheid van vrouwen verbetert. - Foto: iStock

Nu zijn ouders vanwege de volledige dagen opvang meer geld kwijt aan dagopvang dan aan de bso. Dat belemmert met name moeders om meer uren te gaan werken. De keuze die ouders in de beginfase maken, is bepalend voor hun arbeidsdeelname en carrièrekansen in de toekomst. Het kabinet vindt dit niet gewenst.

Beleidsdoorlichting kinderopvang

Dit maakt minister Asscher bekend in een brief waarin hij reageert op de beleidsdoorlichting Kinderopvang. In de doorlichting keken medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken terug op de inzet van, in dit geval, de kinderopvang in de afgelopen periode en wat daarvan de betekenis is voor de toekomst. Hoogleraar Economie Janneke Plantenga (Universiteit Utrecht) heeft de beleidsdoorlichting uitgevoerd.

Combineren arbeid en zorg

De vormgeving van kinderopvangtoeslag is vrij doelmatig, oordeelt de beleidsdoorlichting. Formele kinderopvang maakt het combineren van arbeid en zorg voor ouders eenvoudiger. In 70 procent van  de ouderparen werkten beide ouders (cijfers van 2013). Moeders met kinderen jonger dan 4 jaar werken gemiddeld twee tot drie dagen per week. Het kabinet zou graag zien dat de economische zelfstandigheid van vrouwen verbetert. Hoewel de arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland relatief hoog is, blijft het aantal gewerkte uren van vrouwen achter.

Werkende moeders

Kinderopvangtoeslag is één van de weinige middelen in het fiscale instrumentarium om het aantal gewerkte uren van vrouwen te verhogen. Daar zet het kabinet, met de investering van 290 miljoen euro extra aan kinderopvangtoeslag, dan ook op in. Ook nu weer met de gedachte dat gemaakte keuzes in het beginstadium doorwerken als de kinderen ouder zijn. Het kabinet merkt op dat de acceptatie van werkende moeders die gebruik maken van kinderopvang sterk is toegenomen en ervaart dit als een positieve ontwikkeling.

Lage inkomensgroepen

Minister Asscher gaat onderzoeken wat het effect is van het feit dat ouders met een lager inkomen minder gebruik zijn gaan maken van formele kinderopvang. Kan deze groep de combinatie werk en zorg  voor de kinderen minder goed combineren? Het kabinet gaat kijken wat ten grondslag ligt aan de cijfers dat hoge inkomensgroepen twee keer zo vaak gebruikmaken van kinderopvang dan lage inkomensgroepen.

Afname kinderopvang

De fysieke toegankelijkheid van kinderopvang is de laatste jaren gestegen. Gemiddeld hebben ouders in Nederland 15 kinderdagverblijven en 13 bso’s binnen een straal van drie kilometer tot hun beschikking. Cijfers van het CBS laten zien dat ouders minder uren opvang zijn gaan afnemen, maar wel een stabiel aantal dagen (gemiddeld rond de 2,2 dagen). Dat duidt er volgens de beleidsdoorlichting op dat het gebruik van kinderopvang doelmatiger is geworden. Door flexibele contracten nemen ouders geen uren meer af die zij niet nodig hebben.

De beleidsdoorlichting behandelt ook de dossiers veiligheid en kwaliteit en gastouderopvang. Voor het dossier veiligheid stelt minister Asscher voor om de kwaliteit in de kinderopvang voortaan jaarlijks te meten. Lees hier wat hij daar mee bedoelt

Lees hier de reactie van minister Asscher op de beleidsdoorlichting kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.