
De onafhankelijke ambtelijke Studiegroep Duurzame Groei onderzocht de afgelopen tijd welke economische beleidsmaatregelen in de toekomst kunnen bijdragen aan duurzame welvaartsgroei in Nederland. En een van die beleidsmaatregelen blijkt het investeren in voorschoolse voorzieningen te zijn.
Hoge baten
De studiegroep benadrukt dat de baten van goede voorschoolse voorzieningen voor kinderen (en dus voor de samenleving) erg hoog zijn. De groep adviseert het volgende kabinet daarom de kwaliteit te verbeteren, kinderen meer uren aan te bieden en te verkennen hoe verschillende type voorzieningen kunnen worden geïntegreerd. Daarbij zijn verschillende opties mogelijk, zoals een recht op kinderopvangtoeslag voor alle ouders met kinderen van 2,5 tot 4 jaar voor 12 of 16 uur per week, een leerrecht vanaf 2,5 jaar op de basisschool of 12 tot 16 uur per week gratis kinderopvang voor alle kinderen.
Brancheorganisatie
Ook de Brancheorganisatie Kinderopvang, PO-raad, Sociaal Werk Nederland, SER en OESO adviseerden het kabinet de afgelopen tijd om te zorgen voor laagdrempelige voorzieningen voor jonge kinderen, en de samenwerking tussen de betrokken partijen zoveel mogelijk te stimuleren. Dit advies van de studiegroep onderschrijft hun pleidooi.
Adviesrapport
Minister Kamp van Economische Zaken heeft het adviesrapport van de studiegroep aan de Tweede Kamer gezonden. Het rapport gaat niet alleen over voorschoolse voorzieningen, maar ook over de arbeidsmarkt, fiscaliteit, energievoorziening, wetenschap en onderwijs. Lees hier het volledige adviesrapport
Minister Asscher liet de Tweede Kamer eind juni weten dat het huidige kabinet zich niet meer in gaat spannen voor het verder integreren en uitbreiden van voorschoolse voorzieningen. Het is aan het volgende kabinet om dit verder op te pakken. Lees meer