Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gerechtshof geeft gemeente gelijk in heffen leges

De gemeente Lelystad heeft terecht leges in rekening gebracht aan een houder van een gastouderbureau. Zo oordeelt het gerechtshof van Leeuwarden in hoger beroep in een zaak die door de houder van het bureau was aangespannen.
Gerechtshof geeft gemeente gelijk in heffen leges
Foto: ANP Photo

De man kreeg verschillende aanslagen opgelegd voor de registratie van 36 gastouders in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).

 

Hoger beroep

Volgens de houder zou de gemeente Lelystad winst maken met de leges, omdat de kosten voor de registratie van gastouders vanuit het Rijk al voldoende dekkend zouden zijn. Maar dit is door het hof verworpen. Met deze uitspraak oordeelt het hof in het hoger beroep hetzelfde als de rechtbank Zwolle-Lelystad eerder deed.

 

Niet dekkend

De heffingsambtenaar van de gemeente Lelystad ontkent dat de bijdrage van het Rijk in 2010 niet dekkend zou zijn geweest. Het vragen van extra leges is dus te verklaren. Het hof ziet geen aanleiding om aan de verklaring van de ambtenaar te twijfelen.

 

Algemeen en individueel belang

Het hof oordeelt dat er sprake is van een algemeen belang, omdat registratie in het LRKP een toets is of een gastouder wel of niet aan de kwaliteitseisen voldoet. Daarnaast is er ook sprake van een individueel belang voor de houder van het gastouderbureau dat ‘zijn’ gastouders worden ingeschreven in het Landelijk Register.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.