Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Genomineerde Bso’s van het Jaar bekendgemaakt

De drie bso's die dit jaar strijden voor de titel Bso van het Jaar zijn door de jury gekozen. Het gaat om Bso Buitengewoon van Speelwerk uit Meppel, Bso Haspelslaan van KinderRijk uit Amstelveen en Bso Buitengewoon van SKSG uit Groningen.
Genomineerde Bso's van het Jaar bekendgemaakt

De drie bso’s werden gekozen uit een stapel inzendingen van bso’s uit het hele land. De keuze was niet eenvoudig, maar de drie genomineerden vielen ieder op hun eigen manier op bij de jury. Bijzonder dit jaar is, dat twee van de drie genomineerde bso’s dezelfde naam hebben: Bso Buitengewoon.

Bso Buitengewoon, Meppel (Speelwerk)


Bso Buitengewoon in Meppel is een locatie voor 8+kinderen. De bso is gevestigd in een park en is drie middagen per week geopend. Bij Buitengewoon is aandacht voor hoogbegaafde kinderen: er is veel kennis aanwezig over deze kinderen en over een uitdagend activiteitenaanbod voor hen. De bso werkt met drie vaste hbo-opgeleide pedagogisch medewerkers. De bso deelt de locatie met stichting Paardrijden Gehandicapten Meppel. De bso-kinderen komen dus op een natuurlijke manier in aanraking met gehandicapte mensen. Door deze locatie is het ook mogelijk dat de kinderen een eigen verzorgpony hebben. Er wordt veel aandacht besteed aan kinderparticipatie in het project Democratisch burgerschap. Het park waarin de bso is gevestigd heeft speelweides met een avonturenbos, een vlindertuin, een heuvel met kabelbaan, waterpoelen en een voetbalveld.

Bso Haspelslaan, Amstelveen (KinderRijk)


Bso Haspelslaan uit Amstelveen vormt een brede school met een Montessori-basisschool. De werkwijze van Haspelslaan is gestoeld op het gedachtegoed van Reggio Emilia en Gordon. Het activiteitenaanbod is dan ook zeer divers: van het slopen van elektronica tot creatieve activiteiten. Hierbij wordt aangesloten op waar de kinderen op dat moment mee bezig zijn. De oudere kinderen leren creatieve technieken verder uitbouwen, zoals het werken met de naaimachine, solderen, steenbewerking, vilten e.d. Ook bso Haspelslaan heeft een avontuurlijke en natuurlijke buitenruimte waar kinderen hutten kunnen bouwen, en waar fruitbomen, druiven en bramen groeien. De oudste kinderen kunnen terecht in een bijgebouw van de bso.

Bso Buitengewoon, Groningen (SKSG)


Bso Buitengewoon uit Groningen is gevestigd in een zorgboerderij waar natuur en milieu hoog in het vaandel staan. Ook op deze groene bso zijn de kinderen veel buiten. Er is geen computer aanwezig. De inrichting van de bso bestaat uit natuurlijke materialen en hergebruikt materiaal (zoals steigerhout). Achter de bso staat een Kindercaravan, die gebruikt wordt op drukke dagen en bij activiteiten in de moestuin. De kinderen ondernemen originele creatieve activiteiten op het gebied van natuur, techniek, koken, beeldende vorming, onder leiding van de pedagogisch medewerkers die hun eigen specialismen hebben. Op de bso wordt gewerkt vanuit de theorie van de meervoudige intelligentie van Gardner. Er wordt veel samengewerkt met anderen en er staan regelmatig leuke uitstapjes op het programma, zoals naar het Groninger museum en het Grand Theater.

Jaarcongres

De komende weken worden de locaties gefilmd en daarna komen alle genomineerde bso’s op bezoek bij de jury. De winnaar wordt bekendgemaakt op het Jaarcongres Kinderopvang dat op vrijdag 19 april plaatsvindt in Ede. De winnaar volgt Bso Natuurtuin Zuid uit Breda op, die twee jaar geleden Bso van het Jaar werd. Vorig jaar werd Villa Petit Paradis Kinderdagverblijf van het Jaar.

Op de foto de winnaars van 2012: Kinderdagverblijf Villa Petit Paradis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.