Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten vormen peuterspeelzaal om tot opvang

Marijn Klok
Steeds meer gemeenten veranderen peuterspeelzaalwerk in peuteropvang, blijkt uit onderzoek van Bureau Buitenhek voor het ministerie van SZW. Voor eind 2016 is dit waarschijnlijk in meer dan de helft van alle Nederlandse gemeenten het geval.
Peuterspeelzaal
Het aantal peuters op peuterspeelzalen is met een kwart gedaald

Uit de inventarisatie van Bureau Buitenhek blijkt dat het aantal peuters op peuterspeelzalen in twee jaar tijd met een kwart is gedaald, maar niet omdat er minder peuters gebruik van maken. Een belangrijke verklaring is dat het aanbod peuterspeelzaalwerk waarvan zij gebruik maken wordt omgevormd tot peuteropvang, en daarmee wordt geregistreerd als dagopvangaanbod.

Subsidieregelingen

Als peuterspeelzaalwerk wordt omgevormd  tot peuteropvang, kunnen tweeverdieners ook voor dit aanbod een beroep doen op kinderopvangtoeslag. Gemeenten passen verder verschillende subsidieregelingen toe. Een veelvoorkomende variant voor VVE-doelgroepen die recht hebben op toeslag, is dat deze gezinnen voor de eerste twee dagdelen een beroep moeten doen op de kinderopvangtoeslagregeling en daarnaast een inkomensafhankelijke ouderbijdrage betalen.

Uitvoering

Ook de uitvoering van de peuteropvang varieert volgens het onderzoeksrapport per gemeente. In de meeste gevallen blijft er op groepsniveau  onderscheid in het aanbod peuteropvang, met korte dagdelen, en het aanbod dagopvang met langere dagdelen.

Minister Asscher heeft het onderzoekrapport van Buitenhek meegestuurd met de ‘Verzamelbrief onderzoeken Kinderopvang’ aan de Tweede Kamer. Lees hier de brief en het volledige rapport.

Wat gebeurt er met peuters uit gezinnen waarvan maar één ouder werkt, en die dus geen recht hebben op kinderopvangtoeslag? MOgroep en BOinK maken zich zorgen dat de drempel voor de peuterspeelzaal hoger wordt. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.