Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gelderse kinderopvang smeert kinderen niet in

Kinderopvang BuitenKids in het Gelderse Twello smeert kinderen niet in met zonnebrandcrème, om de kinderhuid te beschermen tegen chemische stoffen. KWF Kankerbestrijding reageert geschokt.
1-zonnebrandcrème-ANP.jpg
Als het nodig is worden ze beschermd tegen de zon met lange mouwen en petjes. - Foto: ANP

De kinderen van BuitenKids blijven op warme dagen rond het middaguur binnen en spelen in de schaduw. Als het nodig is worden ze beschermd tegen de zon met lange mouwen en petjes, zo meldt het AD.

Natuurlijk pigment

Mede-eigenaar Tseard Ettema: ‘Bij ons is er nog nooit een kind verbrand. Kinderen zijn hier veel buiten en bouwen zo natuurlijk pigment op dat de huid beschermt. Ik ben geen wetenschapper, maar constateer dat er verschillend gedacht wordt over de risico’s van zonnebrandcrème. We zijn trouwens niet ‘tegen’ smeren. Als kinderen een extreem gevoelige huid hebben, of als ouders erom vragen, smeren we ze in.’ Hij vertelt dat BuitenKids al twintig jaar terughoudend is met smeren en nooit klachten heeft gehad. In een nieuwsbrief legt de opvang aan ouders uit waarom ze niet smeren. ‘Als je een kind dagelijks smeert, komt de huid heel veel in aanraking met chemische stoffen.’ De nieuwsbrief verwijst naar berichten waaruit zou blijken ‘dat deze juist huidkanker veroorzaken’.

KWF

Marsja Meijer, van KWF Kankerbestrijding reageert geschokt. Volgens haar zijn schadelijke effecten van zonnebrandcrème nooit aangetoond. Dermatoloog Marco van Coevorden van Gelreziekenhuizen Apeldoorn sluit zich aan bij de kritiek op de kinderopvang uit Twello. ‘Het klinkt als een privémening. Als je zonnebrand in hoge doses zou innemen, kan het schadelijk zijn. Maar bij insmeren zijn de concentraties die in het lichaam terechtkomen verwaarloosbaar. Smeren veroorzaakt geen kanker, maar beschermt er juist tegen. Vooral in de eerste tien levensjaren is dat erg belangrijk om de kans op huidkanker op latere leeftijd te verkleinen.’

Vitamine D

Een andere reden voor BuitenKids om niet te smeren is dat het de aanmaak van vitamine D zou tegengaan. ‘Als je smeert met factor 50 is er zelfs geen aanmaak van vitamine D’, aldus de nieuwsbrief. Van Coevorden vindt dit onzin. ‘Een deel van de vitamine D krijgen we sowieso al via onze voeding binnen. In de praktijk wordt er nooit zoveel gesmeerd dat dit de zon, en daarmee de aanmaak van vitamine D, helemaal tegenhoudt.’ Meijer en Van Coevorden adviseren dan ook om kinderen regelmatig in te smeren, minimaal met factor 30.

GGD

De GGD Noord- en Oost-Gelderland houdt toezicht op kinderdagverblijven en ziet geen aanleiding om in te grijpen. Woordvoerder Erna de Vries: ‘Wij schrijven niet voor hoe ze kinderen moeten beschermen tegen de zon. Wel controleren we of ze er maatregelen over hebben vastgelegd en de ouders daarvan op de hoogte hebben gebracht. Dat is hier het geval.’

Bron: AD

Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 1 op de 7 kinderen al eens ernstig verbrand is door de zon. Verbranding op jonge leeftijd verdubbelt de kans op huidkanker, en daarom geeft de organisatie tips om kinderen goed te beschermen tegen de zon. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.