Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Gegevens gastouders liggen op straat

Gegevens gastouders liggen op straat

In het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staan niet alleen de naam, maar ook het adres en emailadres van gastouders vermeld. Gastouders klagen steen en been dat zij sinds hun vermelding in het Register voor allerlei commerciële doeleinden worden benaderd.

Veiligheid in het geding
De Vereniging GastOuderBranche (VGOB) ontvangt klachten van gastouders die door andere gastouderbureaus worden benaderd om zich bij hen aan te sluiten. ‘Ze garanderen zelfs een gratis opstapservice’, vertelt Hanke Nas-Palmen van de VGOB ’terwijl daar bij de meeste gastouderbreaus nooit tarieven voor worden berekend.’ Maar ook leveranciers in de kinderopvang benaderen de gastouders die in de lijst staan genoemd. De VGOB waarschuwt dat de veiligheid van gastouders en kinderen in het geding komt nu lieden met slechte zin toegang hebben tot gegevens van de locaties waar (meestal) een vrouw alleen een aantal jonge kinderen opvangt.

Registratie zoals BIG
‘De adresgegevens die worden vermeld in het LRK zijn bij sommige gastouders de gegevens van de vraagouder’ vertelt Nas-Palmen. ‘Het komt dus ook voor dat vraagouders te maken krijgen met ongewenste aquisitie.’ De VGOB pleit voor een systeem zoals het BIG-register dat wordt gebruikt in de gezondheidszorg. Hierin is alleen de naam en het registratienummer openbaar, andere privacy-gevoelige informatie is alleen openbaar voor de GGD, De Belastingdienst en Gemeenten.

Brief naar Kamp onderweg
Hanke Nas-Palmen: De functie van het Landelijk Register schiet in deze vorm z’n doel voorbij. Het gaat erom dat ouders en overheidsinstanties kunnen checken of een gastouder aan de eisen voldoet zodat er recht is op kinderopvangtoeslag. Het moet niet een telefoongids of iets dergelijks worden.’ De VGOB heeft Minister Henk Kamp van het Ministerie van Sociale Zaken een brief gestuurd waarin zij waarschuwt voor de veiligheid van gastouders en kinderen als alle gegevens openbaar blijven. Zij noemt in de brief een model zoals BIG een oplossing voor het probleem.

Ondernemer en vraagouder Bram Holster stuurde een open brief naar ondernemers in de kinderopvang om aandacht voor het probleem te vragen. Bekijk de brief >>

11 REACTIES

  1. Hoi allemaal. Ik ben het helemaal eens met Petra. Ook ik doe mijn best om mijn gegevens af te schermen en leer mijn kinderen hetzelfde. Ik snap ook niet dat dit mag (hoor er nu voor het eerst van, ging er gewoon vanuit dat ook hier de privacywet voor gold, beetje naief blijkbaar.) Als je een nieuw telefoonnummer neemt vragen ze toch ook eerst of dat in het telefoonboek vermeld mag worden. Laat ze maar de beleefdheid nemen om ons dat te vragen i.p.v. het zomaar doen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb er absoluut geen problemen mee dat mijn naam en adres zichtbaar zijn in het LRK.
    Liever had nog dat ook mijn telefoonnummer vermeld stond en een link naar mijn website.
    Het is voor mij reclame vraagouders kunnen mij rechtstreeks benaderen en niet via het bureau want ik regel zelf mijn aanmeldingen.
    Het idee dat geopperd is om gastouders zelf te laten beslissen of ze er met gegevens in komen te staan vind ik een goeie optie.
    Want betutteld worden wij al zat.

  4. Nu gaat er bij mij een belletje rinkelen…Beetje laat misschien, maar ja.
    Ik ben inderdaad al een aantal malen benaderd door mij onbekende buro’s en vroeg me af hoe ze in hemelsnaam aan mijn nummer komen.
    Lastig dus..
    Denk dat het beter is als die gegevens niet openbaar zijn, tenslotte heeft de belastingdienst ook niet alle prive gegevens van iedereen op straat liggen.

  5. Het hele LKR is een grote onzin. Dat had ook alleen bij het gastouderbureau kunnen liggen of bij de gemeente. Niet openbaar dus. Want wanneer vraagouders een gastouder zoeken, zullen ze zich eerst moeten inschrijven. Niks gaat meer zonder het gastouderbureau.
    Momenteel ondervinden gastouders en vraagouders veel problemen als het gaat om factureringen en betalingen. De opvang zelf is nog steeds hetzelfde. Zoals eerder vermeld in de reacties zou er inderdaad een landelijke enquette moeten komen of een klanttevredenheidsonderzoek!

  6. Ja ik vind het ook vervelend dat mijn gegevens openbaar zijn. Ook vind ik het ronduit asociaal dat gastouderbureaus gastouders benaderen om ze ‘af te pakken’ van andere bureaus. Ik ben prima in staat zelf een ander gob te vinden wanneer ik niet tevreden ben met het huidige bureau.
    Daarbij komt dat ik het met voorgaande schrijvers eens ben dat het fijn zou zijn om inspraak te hebben en naar mijn mening gevraagd te worden. Persoonlijk vind ik het er niet leuker op worden wanner ik meer plichten heb dan rechten. Wel ben ik trots op mijn officiële titel nu we echt proffessioneel zijn. (heb zelf al jaren diploma maar krijg nu erkenning)
    Al met al denk ik dat het tijd is voor een landelijke enquete onder alle gastouders over het hele proces. Misschien dat dat helpt? Ik vind mijn werk geweldig, heb super leuke kinderen, en ik geniet van elke dag! Daar ligt het dus niet aan!

  7. Ik vind het prima om gevonden te worden, maar heb geen behoefte om post te ontvangen van grote bureaus die ronselend nieuwe gastouders zoeken.
    Ik heb al drie brieven ontvangen van grote bureaus in het noorden van het land, terwijl ik tevreden ben over het kleine gastouderbureau, helemaal in het zuiden van het land, waar ik nu bij aangesloten ben.

  8. Ik ben het helemaal met José eens. Ik vind het fijn dat ik in het register sta. Het is toch een soort ‘keurmerk’ en daar ben ik trots op. Reclame gooi ik weg maar ik zie het LRK als een stukje positieve reclame. Ik wil juist wel graag gevonden worden! Hoe meer naamsbekendheid hoe beter 😉 Al denk ik niet dat ouders die kinderopvang zoeken daar als eerste zullen zoeken.

  9. Kijk eens aan! Een voorstander én een tegenstander van het openbaar maken van adresgegevens op internet. Ikzelf heb geen heftige voorkeur, zoals ‘Petra’ en ‘Kneepkens’.
    Ik doe net als Kneepkens: ik heb een eigen website met NAW-gegevens, adverteer en wil graag gevonden worden door nieuwe vraagouders. En al die reclame: als het me niet interesseert gooi ik gewoon al die troep in de oudpapierbak. Anderzijds kan ik mij ook goed voorstellen dat er mensen als Petra zijn die hun gegevens niet op internet willen hebben.
    Maar misschien kunnen, zoals Kneepkens suggereert, de gastouders zélf om hun mening gevraagd worden? Zodat zij dus de keus hebben om hun gegevens wel of niet op internet te laten zetten?
    Hierin heb ik wel een duidelijke mening: er wordt almaar óver de gastouders gesproken en niet mét de gastouders…..
    Ik hoop dat minister Kamp dáár eens wat aan gaat doen!

  10. Heel goed dat er nu aan de bel word getrokken. Vanaf dat het Landelijk Register Kinderopvang online is, erger ik mij er al aan dat mijn prive-gegevens zo open en bloot op internet staan! Ik doe mijn best dat mijn prive gegevens (zoals mijn adres) niet op internet te vinden zijn, en nu word er een regel ingevoerd waardoor ik het niet kan voorkomen. Hoezo ‘wet op de privacy’? We leren kinderen om geen adres en telefoonnummers aan onbekenden via internet te verstrekken, maar zelf kan ik niet tegenhouden dat mijn gegevens gepubliceerd worden (of ik moet een andere baan zoeken). Alleen naam en woonplaats vermelden en uiteraard het registratienummer en het gastouderbureau waar de gastouder bij aangesloten is., dat is genoeg voor vraagouders om te zoeken, en voor mede-gastouders om te kijken hoeveel andere gastouders er in hun woonplaats zijn.

  11. Ik werk nu ruim 15 jaar als gastouder en vind het heel interessant wat er allemaal in het LRK te vinden is. Je ziet nu welke gastouders er nog meer in je dorp zijn, je ziet met welke bureau(s) iedereen verbonden is en wat de tarieven van die bureaus zijn. Wie weet kunnen gastouders elkaar wel helpen met vervanging of kun je op andere manieren plezier van elkaar hebben.
    Ik vind het ook prima dat er allerlei post komt. Je kunt er je voordeel meedoen en mocht je er geen interesse in hebben, dan kun je de post weggooien.
    Van mij mogen ze ook nog mijn website opnemen in het LRK, maar helaas is die mogelijkheid er nu nog niet echt. Wij gastouders hebben er eigenlijk toch ook recht op om via het LRK onze website te laten zien; gastouderbureaus hebben wel die mogelijkheid.
    Voor ‘lieden met slechte zin’ ben ik niet echt bang. Gastouders met 5 of 6 kindjes vallen in de straat ook meteen op; wij gaan immers gewoon elke dag lekker wandelen. Onze gastouderopvang kunnen we niet verbergen, als er inderdaad ‘lieden met slechte zin’ zijn.
    Maar het zou zo fijn zijn, als er eindelijk eens een keer naar de behoefte van gastouders geluisterd wordt; ook m.b.t. tot hoe we in het LRK willen komen.
    Helaas is de inspraak van gastouders nog steeds (bijna) nihil.
    Met vriendelijke groeten,
    José Kneepkens
    Kinderopvang de Bamboebeer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.