Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen gratis VOG voor tso-medewerkers

Medewerkers in de tussenschoolse opvang zijn verplicht een VOG (verklaring omtrent gedrag) aan te vragen, maar krijgen de kosten daarvan niet altijd vergoed. Dat meldt de Vereniging van Openbaar Onderwijs (VOO) op haar website.
Geen gratis VOG voor TSO
Bovenop de vrijwilligersvergoeding kunnen scholen TSO-medewerkers een onkostenvergoeding geven. - Foto: Fotolia

In het nieuwsbericht van de VOO staat dat staatssecretaris Dekker na vragen van de Tweede Kamer heeft bevestigd dat de kosten van een VOG in de tso voor de aanvrager zelf zijn. En niet alle scholen vergoeden deze kosten.

Vrijwilligerswerk

Tussenschoolse opvang wordt gezien als vrijwilligerswerk. Scholen mogen medewerkers hiervoor een vrijwilligersvergoeding betalen van maximaal 4,50 euro per uur, 150 euro per maand en 1500 euro per jaar. Betaalt de school meer, dan wordt de medewerker door de belastingdienst als werknemer gezien, en moet de school belasting afdragen.

Onkostenvergoeding

Maar scholen hoeven niet bang te zijn dat ze door het vergoeden van de VOG de maximale vrijwilligersvergoeding overschrijden. De staatssecretaris geeft aan dat ‘gemaakte kosten nog afzonderlijk mogen worden vergoed’. De VOO ziet dit als een onkostenvergoeding bovenop de vrijwilligersvergoeding.

Eigen kinderen

Ook het ‘opvangen’ van eigen kinderen heeft geen gevolgen, schrijft de staatssecretaris. Overblijfouders die jonge kinderen hebben die nog niet naar school gaan, mogen die meenemen naar de tso. Dit wordt door de belastingdienst niet gezien als een voordeel dat de vergoeding zou beïnvloeden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.