Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik kinderopvang blijft toenemen

Marianne Velsink
Het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat, is opnieuw toegenomen. In het tweede kwartaal van 2018 gingen er in totaal 796.000 kinderen naar de professionele kinderopvang. Dat zijn 17.000 meer dan in het eerste kwartaal. Vergeleken met een jaar geleden zijn het er 63.000 meer.
iStock

Dit blijkt uit de kwartaalrapportage van het ministerie van Sociale Zaken.  De grootste groep kinderen gaat naar de bso: 371.000. Een iet kleiner deel, 330.000 kinderen, gaat naar het kinderdagverblijf. En nog eens 118.000 kinderen gaan naar een gastouder.

Meer uren

Niet alleen het aantal kinderen dat naar de opvang gaat, steeg, ook het aantal uur per week steeg. In de buitenschoolse opvang met 0,1 uur en bij de dagopvang met 0,4 uur (vergeleken met het eerste kwartaal). In de gastouderopvang daalde het aantal uur opvang per kind licht.

Stedelijke regio’s duurder

Er wordt ook ieder kwartaal gekeken naar de ontwikkeling van de gemiddelde uurprijs van kinderopvang. Daaruit blijkt dat de tarieven licht stegen. Alleen het uurtarief van de bso komt gemiddeld boven de maximum uurprijs uit: gemiddeld met 0,17 cent. De kwartaalcijfers zoomen ook in op de verschillen in tarieven tussen regio’s. Als een regio een hogere stedelijkheid kent, worden er hogere uurtarieven gevraagd bij alle opvangsoorten. Maar dit prijsverschil is in het tweede kwartaal niet verder toegenomen. Bij alle opvangsoorten lag het verschil de afgelopen jaren vrij stabiel tussen de 3%-punt en 4%-punt.

Aantal locaties

Gekeken naar het aantal locaties valt op dat het aantal dagopvanglocaties nagenoeg gelijk blijft; rond de 9000 net als vorig jaar. Het aantal locaties groeide de afgelopen jaren steeds, ook vanwege de harmonisatie. Maar dit effect is in de huidige kwartaalcijfers niet meer echt zichtbaar. Het aantal bso’s groeide licht: met 45 locaties vergeleken met het eerste kwartaal. Het aantal gastouders nam opnieuw af tot een aantal van 30.009.

Arbeidsparticipatie

De netto arbeidsparticipatie van vrouwen is voor elke categorie gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018. Dat geldt ook voor de arbeidsparticipatie van mannen waarbij opvalt dat de arbeidsparticipatie van alleenstaande vaders het hardst is gegroeid ten opzichte van een jaar geleden: met 1,1%-punt.

Download hier de cijfers kinderopvang tweede kwartaal 2018

Ook in het eerste kwartaal van 2018 plusten de cijfers van het gebruik van kinderopvang ten opzichte van een jaar terug. Die groei lijkt nu dus door te zetten. Hoe zagen de cijfers eruit over de maanden januari-april 2018? Lees meer in dit bericht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.