Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gebaren met horende kinderen? Wat een rust!

Eén van de workshops tijdens Kinderopvang Live gaat over kindergebaren, gericht op kinderen van 0 tot 2 jaar oud. Gebaren zijn echt niet alleen bedoeld voor kinderen die nog niet kunnen praten, ook voor pratende kinderen is het van grote meerwaarde. Het vergroot de interactie en de rust op de groep. De workshop is van Lissa Zeviar, eigenaresse van Babygebaren.nl.
Gebaren met horende kinderen? Wat een rust!

Met Baby- en Kindergebaren ondersteun je wat je zegt met een gebaar uit de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Door het gebruiken van gebaren kun je met kinderen communiceren voordat ze fysiek in staat zijn om te praten. Baby’s vanaf ongeveer 8 maanden krijgen met gebaren een stem waarmee ze zich verstaanbaar kunnen maken. Dit voorkomt veel frustratie en driftbuien. Stel je voor hoeveel rust je op je groep hebt wanneer ieder kind je gewoon kan vertellen wat het wil in plaats van te gaan huilen. Ondertussen probeer jij te raden wat ieder kind nodig heeft.

Neutrale taal

Communiceren met een combinatie van gesproken taal en gebarentaal heeft nog veel meer voordelen. Omdat je elkaar aankijkt als je gebaren gebruikt, intensiveer je de interactie en is herhalen van een boodschap niet nodig. Voor kinderen die meertalig worden opgevoed, vormen de gebaren een neutrale taal. Daardoor kun je ook het gebrabbel in de andere taal begrijpen. Gesproken taal is hoorbaar, gebaren maken een taal zichtbaar en voelbaar. Door het inzetten van meerdere zintuigen leren kinderen makkelijker.

Voorsprong

Het gebruiken van gebaren bevordert dus niet alleen de taal- en spraakontwikkeling op jonge leeftijd, oudere kinderen die kunnen gebaren blijken een voorsprong te hebben op niet-gebarende kinderen in het lezen, schrijven en spreken. In deze workshop vertelt Lissa Zeviar van Babygebaren.nl wat het Babygebarenprogramma inhoudt, wat de voordelen zijn en hoe het is om als professional met Babygebaren te werken.

Kinderopvang Live


Deze workshop wordt twee keer aangeboden op zaterdag 1 november tijdens Kinderopvang Live. Je bezoekt dit evenement al voor 35 euro per dag en kunt hiervoor meerdere workshops volgen, de informatiemarkt bezoeken, stoelmassages en fotoshoots doen en lekker eten en drinken. Naar het programma

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.