
Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de American Academy of Pediatrics National Conference in Chicago. Tussen 2002 en 2015 raakten 350.000 kinderen van zes jaar of jonger gewond tijdens het glijden met een volwassene. Vooral kinderen tussen de 12 en 23 maanden lopen een risico.
Botbreuk
De meeste kinderen raken tijdens het glijden van een glijbaan met een volwassene gewond aan hun benen. Dit komt doordat de voeten van kinderen vaak vast komen te zitten aan de zij- of onderkant van de glijbaan. Omdat het kind klem zit tussen de benen van de ouder of door de ouder wordt vastgehouden, buigt of draait de voet. Het gewicht van de ouder drukt op het been of de voet van het kind. Het gevolg is een kneuzing of botbreuk.
Gewond
Charles Jennissen, leider van het onderzoek, ziet ook wel dat ouders met de beste bedoelingen met hun kind meeglijden. ‘Veel ouders en verzorgers gaan met hun kind op schoot de glijbaan af, zonder er bij stil te staan dat dit nare gevolgen kan hebben. Ze hebben geen idee dat hun kind hierdoor gewond kan raken.’
Bekijk de onderzoeksresultaten hier (Engelstalig)
Een van de thema’s van het project Gezonde Kinderopvang is ‘Veiligheid’. Anders dan vaak wordt gedacht, gaat het daarbij om het stimuleren van zelfstandigheid binnen grenzen. Die grenzen moeten ook pm’ers in overleg met elkaar bepalen. ‘Veiligheid is geen afvinklijstje.’ Lees meer (longread)