Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ga niet mee van de glijbaan af

Uit bescherming glijden volwassenen vaak met hun kind mee van de glijbaan. Maar in plaats van dat dit veiliger is, loopt het kind juist meer kans op kneuzingen en botbreuken. Hiervoor waarschuwen Amerikaanse onderzoekers.
Risico-glijden-iStock.jpg
De meeste kinderen raken tijdens het glijden van een glijbaan met een volwassene gewond aan hun benen. - Foto: iStock

Het onderzoek werd gepresenteerd tijdens de American Academy of Pediatrics National Conference in Chicago. Tussen 2002 en 2015 raakten 350.000 kinderen van zes jaar of jonger gewond tijdens het glijden met een volwassene. Vooral kinderen tussen de 12 en 23 maanden lopen een risico.

Botbreuk

De meeste kinderen raken tijdens het glijden van een glijbaan met een volwassene gewond aan hun benen. Dit komt doordat de voeten van kinderen vaak vast komen te zitten aan de zij- of onderkant van de glijbaan. Omdat het kind klem zit tussen de benen van de ouder of door de ouder wordt vastgehouden, buigt of draait de voet. Het gewicht van de ouder drukt op het been of de voet van het kind. Het gevolg is een kneuzing of botbreuk.

Gewond

Charles Jennissen, leider van het onderzoek, ziet ook wel dat ouders met de beste bedoelingen met hun kind meeglijden. ‘Veel ouders en verzorgers gaan met hun kind op schoot de glijbaan af, zonder er bij stil te staan dat dit nare gevolgen kan hebben. Ze hebben geen idee dat hun kind hierdoor gewond kan raken.’

Bekijk de onderzoeksresultaten hier (Engelstalig)

Een van de thema’s van het project Gezonde Kinderopvang is ‘Veiligheid’. Anders dan vaak wordt gedacht, gaat het daarbij om het stimuleren van zelfstandigheid binnen grenzen. Die grenzen moeten ook pm’ers in overleg met elkaar bepalen. ‘Veiligheid is geen afvinklijstje.’ Lees meer (longread)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.