Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FNV: ‘Ouders opnieuw in problemen als pm’ers geen test-voorrang krijgen’

De FNV roept het kabinet op om werkende ouders en mantelzorgers tegemoet te komen met extra betaald verlof, gedurende de coronacrisis. ‘Anders doen zeker vrouwen weer structurele stappen terug op de arbeidsmarkt.’ Ook vindt FNV dat kinderopvangmedewerkers voorrang moeten krijgen op testen.
Een GGD-medewerker met een coronatest in Rotterdam. Foto: ANP

Voor werkende ouders en mantelzorgers blijft het tijdens deze coronacrisis lastig om hun werk met de zorg voor kinderen of voor hulpbehoevende familieleden te combineren, meldt de FNV. Nu dreigen ouders weer minder te kunnen werken, omdat kinderen naar huis worden gestuurd vanwege coronabesmettingen op school of het kinderdagverblijf. Of kinderen moeten thuis blijven omdat ze verkoudheidsklachten hebben.

Vrouwen werken minder sinds coronacrisis

Uit cijfers blijkt dat vrouwen sinds de corona-uitbraak veel minder uren zijn gaan werken dan mannen. Daar komt bij dat mantelzorgers melden dat dat de zorg zoals dagbesteding nog niet op volle sterkte is, waardoor hun zorglast de afgelopen maanden alleen maar verder is gestegen. De druk neemt zo toe dat mantelzorgers, voor het grootste deel vrouwen, minder uren zijn gaan werken, ontslag hebben genomen of door ziekte zijn uitgevallen.

Werken onder hoge druk

Judy Hoffer, dagelijks bestuurder FNV: ‘Werkende ouders en mantelzorgers werken al geruime tijd onder hoge druk. Nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt en er vrees is voor een tweede golf, neemt die druk alleen maar toe. De huidige wettelijke verlofregelingen schieten tekort voor deze uitzonderlijke situatie. Extra betaald verlof is hard nodig, want zeker vrouwen doen anders weer stappen terug op de arbeidsmarkt. Maar ook werkgevers hebben een rol hierin en roepen wij opnieuw op tot coulance met het toekennen van verlof.’

‘Kinderopvang moet voorrang krijgen op testen’

Vorige week bleek dat veel kinderopvanglocaties verwachten te sluiten, omdat werknemers uitvallen door corona. Hoewel de kinderopvang essentieel is voor werkende ouders, vallen kinderopvangmedewerkers niet onder de voorrangsregeling – zoals het zorg- en onderwijspersoneel – van het coronatestbeleid.

Hoffer: ‘Het effect is dat veel werkende ouders, waaronder ook zorg- en onderwijspersoneel, daardoor opnieuw in de problemen komen en alsnog niet kunnen werken. Wij vinden dat ook kinderopvangmedewerkers voorrang moeten krijgen op testen. Kinderopvang is een essentieel onderdeel voor een goed functionerend systeem om zorg en arbeid te kunnen combineren.’

Coronaverlof

Tijdens de lockdown waren scholen en kinderdagverblijven gesloten en konden alleen ouders in cruciale beroepen gebruik maken van de noodopvang. Veel ouders kwamen daardoor in de problemen. In tegenstelling tot veel andere Europese landen heeft de Nederlandse regering geen maatregelen genomen om ouders tegemoet te komen. De FNV riep eerder op tot betaald coronaverlof zoals in België, maar hierin kwam het kabinet medewerkers hierin niet tegemoet.

De FNV zal de gevolgen van de coronacrisis voor ouders en mantelzorgers de komende maanden nader onderzoeken.

Bron: FNV

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.