Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ex-stagiair Kindergarden bedreigd na TikTok-filmpje: ‘Ze is geen misdadiger of zedendelinquent’

Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat een 19-jarige stagiaire van een locatie van Kindergarden in Amsterdam ongepaste beelden van kinderen op Snapchat en TikTok heeft geplaatst. Inmiddels is er meer informatie bekend over de zaak.
social media
Beeld: Picture Alliance

Op de beelden zijn geen kinderen naakt te zien, aldus de politie tegen het ANP. ‘Er wordt nog wel naar de zaak gekeken, maar vooralsnog is er geen aanleiding om te denken dat het hier om een strafbaar feit gaat.’

Beelden

Het gaat volgens Nicole Krabbenborg, directeur van Kindergarden, wel om onacceptabele beelden. Zo was bijvoorbeeld te zien hoe een kind werd gevraagd een zeehond na te doen en was er beeld van twee spelende kinderen die op elkaar lagen, met hierbij de tekst ‘ze beginnen al vroeg’. Ook meldt RTL Nieuws dat er onder meer te zien is dat de stagiaire een kindje omgooit met een bal, in een ander beeld is een kindje in tranen en weer een ander kindje steekt de middelvinger op. Daarnaast laat de stagiaire een foto zien van twee zoenende mannen en vraagt aan een kindje wat er gebeurt.

Geen kwaadaardige actie

De directeur noemt het handelen van de stagiaire ‘ontzettend naïef en onacceptabel’, maar wil hier wel bij schetsen dat het niet gaat om een kwaadaardig bedoelde actie. Op de telefoon van de jonge vrouw zijn nog meer filmpjes van de kinderen gevonden die allemaal ‘heel liefdevol’ waren. ‘Daarbij is de vrouw haar stage kwijt en mogelijk ook haar opleiding’, aldus Krabbenborg. Haar naam en foto gaan rond op sociale media. ‘In mijn optiek is ze genoeg gestraft. Ik vind het choquerend wat er nu op sociale media gebeurt.’

Stiekem beelden gemaakt

Medewerkers van Kindergarden mogen geen privételefoon bij zich hebben op de werkvloer en ook geen privéfilmpjes maken. Wel worden beelden gemaakt voor de ouders op iPads van Kindergarden zelf. De jonge vrouw moest vanuit haar opleiding als leeropdracht wat beelden maken, en waarschijnlijk heeft ze hier misbruik van gemaakt. Haar begeleider, die 21 jaar ervaring heeft in de kinderopvang volgens Krabbenborg, heeft het hierdoor niet opgemerkt. ‘De stagiaire heeft ons op het hart gedrukt dat die medewerker er niets aan kan doen en dat ze alles stiekem heeft gedaan’, vertelt ze aan het Parool.

Kinderen op de opvang filmen voor privédoeleinden mag natuurlijk niet. ‘Zij heeft die regel overtreden. Daar heeft ze nu enorm veel spijt van. Ze is zich bewust van de ernst van haar overtreding. Ze werkt nu volop mee aan het onderzoek en is bereid om antwoord te geven op alle vragen. Ook op vragen van de ouders, die vanzelfsprekend ontzettend geschrokken zijn van de beelden’, vertelt Krabbenborg.

Geen misdadiger of zedendelinquent

Op sociale media reageert iedereen verbijsterd. De stagiaire wordt daarnaast bedreigd. ‘Er komen uit verschillende hoeken van het land vreselijke berichtjes als “ik maak je af” binnen. Dat is natuurlijk onacceptabel’, zegt Krabbenborg tegen het Parool. ‘We hebben haar gisteren met de taxi moeten halen en brengen omdat ze doodsbang is. We begrijpen de boosheid en de frustratie, maar wat haar nu overkomt gun je niemand. Dit meisje heeft een ernstige fout gemaakt. Dat weet ze, maar ze is absoluut geen misdadiger of een zedendelinquent.’

De jonge vrouw is dinsdag op de kinderopvang geweest om tekst en uitleg te geven over de beelden. ‘We willen precies weten wat er speelt zodat we de ouders zo goed mogelijk kunnen informeren.’

Meer incidenten

Via sociale media komen vaker incidenten naar buiten op kinderopvanglocaties. Onlangs werd nog bekend dat een invaller, werkzaam voor de kinderopvang, tijdens het overblijven op een basisschool in Amsterdam horrorfilms aan kinderen tussen de zeven en negen jaar liet zien. Dat er meer incidenten gemeld worden via sociale media, betekent echter niet direct dat er ook meer incidenten plaatsvinden.

Bronnen: ANP, het Parool, RTL Nieuws

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.