Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Estro-kwestie leidt af van kwaliteitsdiscussie’

Terwijl het nieuws in de kinderopvang wordt gedomineerd door de kwestie Estro, wil Marielle Rompa, voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang, liever dat er wordt gesproken over kwaliteit. Dit zegt zij in het Financieele Dagblad. De branche is samen met de overheid, professionals en ouders bezig om nieuwe criteria op te stellen voor toezicht. Het idee is dat de kwaliteit van de dienstverlening, financiële transparantie en goed bestuur voortaan in één document inzichtelijk is.
'Estro-kwestie leidt af van kwaliteitsdiscussie'
Foto: ANP

Dit plan staat los bij wat er op het gebied van ‘goed bestuur’ allemaal is misgegaan bij Estro. Toch wil Rompa er in het FD nog wel iets over zeggen: ‘Door de snelle wisseling van eigenaren is het wantrouwen gevoed dat hier mensen aan het werk zijn die meer bezig zijn met geld verdienen, dan met het belang van het kind.’ Zij noemt de discussie die hierop is losgebarsten ‘schadelijk’. Want het raakt alle kinderopvangondernemers, terwijl het merendeel van de bedrijven ‘keurig en nauwgezet’ werkt.

Estro

Dat het bestuurlijk gezien niet goed ging bij Estro, was wel bekend bij de Brancheorganisatie. ‘Uiteraard hebben die signalen ook mij bereikt en uiteraard zijn we bij Estro langs geweest.’ Maar aan de andere kant was er bij de Estro-locaties geen sprake van handhavingskwesties of alarmerende boetes van de inspectie.

Kinderopvangorganisaties met een winstoogmerk zetten net als non-profitorganisaties ook in op goede kwaliteit kinderopvang. Dat vindt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Lees meer

Pedagogisch medewerkers

Rompa vindt dat het gesprek nu vooral moet gaan over kwaliteit, vooral omdat er nieuwe ontwikkelingen te verwachten zijn. Nu is het nog zo dat de GGD controleert op kwaliteit met betrekking tot de huisvesting, de hygiëne en de beroepskracht-kindratio. Ondernemers en ouderorganisaties maken daarnaast een landelijk convenant over kwaliteit. Rompa vindt het niet van deze tijd dat pedagogisch medewerkers niet betrokken zijn bij wat kwaliteit is.

Eén document

Rompa is, samen met de overheid, ouders en professionals bezig met het benoemen van eenduidige criteria die gaan over de kwaliteit van de dienstverlening, financiële transparantie en goed bestuur. De GGD kan ook met dit document werken en de kwaliteit van een locatie of organisatie is dan voortaan in één jaardocument te zien. Volgens Rompa is zo veel sneller duidelijk hoe een organisatie er bijvoorbeeld financieel voorstaat.

De meerderheid van de kinderopvangorganisaties (60 procent) is bekend met de Governance Code, bleek vorig jaar uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders (NVTK) en de Brancheorganisatie Kinderopvang. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.