Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus ontwikkelt rekenmodel voor gezinsplanning

Op welke leeftijd moet je beginnen als je één, twee of drie kinderen wilt? En neem je genoegen met een lagere slagingskans van deze wens en sta je open voor IVF? Met antwoorden op deze vragen kunnen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam precies voorspellen wanneer stellen aan kinderen moeten beginnen.
Vrouwen krijgen in Nederland gemiddeld op hun 30e het eerste kind. In 1970 was dit gemiddeld nog 24 jaar.
Vrouwen krijgen in Nederland gemiddeld op hun 30e het eerste kind. In 1970 was dit gemiddeld nog 24 jaar. - Foto: ANP

De onderzoekers van het Erasmus MC ontwikkelden hiervoor een speciaal voorspelmodel. De leeftijd van de vrouw is hierin leidend. Als een stel heel graag twee kinderen zou willen krijgen en voor 90 procent zeker willen weten dat dit gaat lukken, moeten ze bijvoorbeeld uiterlijk starten als de vrouw 27 jaar is.

Eerste kind

De werkelijkheid is vaak anders. Tegenwoordig wachten paren langer met het krijgen van kinderen dan vroeger. Door het gebruik van de pil kunnen stellen het heel precies plannen. Veel mannen en vrouwen gaan eerst carrière maken, reizen en andere dingen doen die in de praktijk soms lastig met jonge kinderen te combineren zijn. De kinderwens wordt vooruitgeschoven zonder een inzicht of het gewenste gezin nog wel haalbaar is. Vrouwen krijgen in Nederland gemiddeld op hun 30e het eerste kind. In 1970 was dit gemiddeld nog op het 24e jaar.

‘Een stabiel overheidsbeleid in kinderopvang, kan het geboortecijfer in positieve zin beïnvloeden.’ Dit zegt Gijs Beets, demograaf bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Lees hier zijn onderbouwing >>

IVF

Starten met kinderen als je 30 bent, hoeft niet verkeerd te zijn. Het model houdt er ook rekening mee of stellen bereid zijn om IVF te gebruiken om zwanger te raken. In dat geval hoeven paren met een 90% kinderwens voor twee kinderen pas te beginnen als de vrouw 31 jaar is. Neemt het paar genoegen met een langere slagingskans, van 72 procent, dan hoeven zij pas te beginnen als de vrouw 34 jaar is.

Groter gezin

Hoe meer kinderen een paar wil, hoe eerder zij aan de realisatie van het gezin moeten beginnen. Wil een paar drie kinderen en een slagingskans van 90 procent, dan adviseren de onderzoekers te starten als de vrouw 23 jaar oud is. Voor één kind kan juist gewacht worden totdat de vrouw 32 jaar is. ‘Maar voor een goede besluitvorming is het voor paren belangrijk om inzicht te hebben in de kansen dat ze de door hen gewenste gezinsgrootte ook gaan realiseren. En daarin voorzien de resultaten van ons onderzoek’, zegt onderzoeksleider Dik Habbema, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

De resultaten van het onderzoek en het rekenmodel zijn gepubliceerd in het blad Human Reproduction >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.