Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het protocol kinderopvang en corona vervalt voorlopig

Het protocol Kinderopvang & COVID-19 is voorlopig opgeheven. Voor de kinderopvang gelden geen specifieke coronamaatregelen meer, nu het kabinet het grootste deel van de coronamaatregelen heeft losgelaten. Mocht het virus weer oplaaien, dan kan het protocol weer geactiveerd worden.
protocol-kinderopvang-covid-19-is-vervallen-per-25-april-2022
Aron M / Getty Images / iStock

Dat melden branchepartijen BK en BMK.

Het protocol werd in april 2020 in het leven geroepen, om kinderopvangorganisaties en gastouders richtlijnen te geven bij het heropenen van de kinderopvang na de lockdown. In de afgelopen twee jaar verschenen er tientallen versies, nadat de coronamaatregelen vanuit de overheid aangescherpt werden of juist versoepeld.

Dit leidde soms tot flinke ergernissen en deed een groot beroep op de flexibiliteit van pedagogisch professionals, ouders en houders. Maar met een gezamenlijk doel: veilige kinderopvang bieden voor kinderen, ouders en medewerkers.

Protocol vervallen

En nou komt er aan het protocol Kinderopvang & COVID-19 (vaak ‘protocol kinderopvang genoemd) een eind. Althans, voor nu. Het protocol is opgeheven per maandag 25 april 2022. Mocht het virus weer oplaaien en er nieuwe maatregelen worden aangekondigd, dan kan het protocol weer geactiveerd worden.

Informatiedocument

In het nieuwe informatiedocument Kinderopvang & COVID-19 zijn allerlei linkjes naar websites te vinden, waar relevante informatie rondom COVID-19 en kinderopvang gevonden kan worden. Dit is handig om te bewaren, als naslagwerk.

Risicogroepen en zwangeren

In het document staan ook de uitzonderingsregels voor risicogroepen en zwangere medewerkers/gastouders:

  • Medewerkers/gastouders die zwanger zijn, worden nog steeds geadviseerd vanaf het laatste trimester (vanaf week 28) alleen werkzaamheden uit te voeren waarbij het lukt om 1,5 meter afstand
    van anderen te houden, dus ook van kinderen in de leeftijd 0-13 jaar.
  • Medewerkers/gastouders die in een risicogroep vallen of met gezinsleden die in een
    risicogroep vallen (risicogroep is conform de RIVM lijst, zie COVID-19 | LCI richtlijnen
    van het RIVM), kunnen niet worden verplicht te werken op de groep.

Bekijk het informatiedocument Kinderopvang & COVID-19 >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.