Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Effect gedragsmethode voor het eerst bewezen

Gedragsproblemen

Voor het eerst is het effect van een methode voor kinderen met een gedragsprobleem officieel bewezen. Sabine Stoltz onderzocht in haar proefschrift de effectiviteit van de methode Alles Kidzzz en kwam tot de conclusie dat deze methode agressief gedrag van kinderen kan verminderen.

Evidence-based
Zo is er voor het eerst een evidence-based methode in Nederland voor kinderen in de basisschoolleeftijd met zogenoemd externaliserend gedrag. Dit kan agressiviteit zijn of ongehoorzaamheid en leiden tot driftig gedrag en de ontwikkeling van gedragsstoornissen. Stolz onderzocht 264 kinderen uit groep 6 en ging in gesprek met leerkrachten. Zij gaven aan dat voor jongens, allochtone, introverte en drukke kinderen gebaat zijn bij Alles Kidzzz.

Alles Kidzzz
Alles Kidzzz is een methode die kinderen op de basisschool ondersteuning biedt om conflicten op te lossen zonder ruzie of om meer voor zichzelf op te komen. Een trainer gaat acht keer in gesprek met het kind, de ouder en de leerkracht. Meestal één op één, soms met elkaar. Een kind krijgt thuisopdrachten mee. Na elke bijeenkomst is er schriftelijk contact tussen de trainer en de ouders en de trainer en de leerkracht.

Betrokken moeders
Uit het onderzoek van Stolz kwam naar voren dat moeders meer betrokken zijn, dat het zelfbeeld van een kind flink is verbeterd na met de methode te hebben gewerkt en kinderen vertoonden minder agressief gedrag. Deze effecten zijn vergelijkbaar met effecten in internationale analyses naar dergelijke programma’s. Stolz schreef haar proefschrift voor de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht.

Bron: Universiteit Utrecht
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.