Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eén vos’ krijgt Leespluim juni 2020

'Eén vos' van Kate Read is volgens de ondertitel een ‘telboek-thriller’. Dat lijkt een aanwijzing voor spannende ontwikkelingen, en dat klopt.

Een ondeugend kijkende vos op het omslag is al een voorproefje, aldus het juryrapport. Met een sluwe glimlach sluipt hij vanaf de schutbladen het boek in. Hij heeft honger en benadert omzichtig het kippenhok, waar drie dikke kippen rondlopen. Wanneer die op stok zijn staat de vos in zes sluipende voetstappen voor de deur. De volle maan kijkt verschrikt toe. Na zeven klopjes op de deur is de vos binnen, negen veren vliegen in het rond en de verwachting is dat bij tien de vlijmscherpe tanden zich in een kippetje vastbijten. Maar dan stormen honderd boze kippen naar buiten en eén bange vos kiest het hazenpad. Dat was echt spannend!

Illustraties

De grote, kleurrijke illustraties voeren de spanning stukje bij beetje op, vervolgt de jury. Het perspectief springt van dader naar ogenschijnlijke slachtoffers en zoemt in op details die uitvergroot lekker eng worden. Ze roepen de vraag op waar die honderd kippen opeens vandaan komen. Heeft de vos het terrein niet goed verkend? Is hem het grote hek niet opgevallen? Hebben de kippen een val gezet? Het online juryberaad leverde een diversiteit aan oplossingen en ongetwijfeld zullen jonge kinderen weer andere ideeën en opvattingen toevoegen.

Activiteiten

Bij het boek hoort een serie activiteiten. Het is een spannend boek, dus laat de kinderen lekker meebewegen en geluiden maken. Laat de kinderen bijvoorbeeld tijdens of na het lezen laten zien dat zij honger hebben (bijvoorbeeld over hun buik wrijven). Ook kunnen ze sluw kijken, sluipen en kloppen, bijvoorbeeld op de grond)

Ook kun je tellen aan de hand van het boek. De meeste jonge kinderen vinden tellen heel leuk. Mooi meegenomen is dat dit een belangrijk onderdeel is van hun rekenontwikkeling. In deze fase is het belangrijk dat kinderen synchroon leren tellen: hardop meetellen en het voorwerp tegelijkertijd aanwijzen). Laat de kinderen bij iedere bladzijde de ogen (kippen, poten, poten, eieren) aanwijzen en tegelijkertijd hardop meetellen.

Over de Leespluim

De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar). Doel van de Leespluim is om goede boeken onder de aandacht te brengen van professionals die werken met jonge kinderen in de kinderopvang, VVE, peuterspeelzalen, als gastouder of in de onderbouw van het basisonderwijs. Het uiteindelijke doel is kinderen vertrouwd te maken met boeken en lezen. Een onafhankelijke jury houdt bij de beoordeling rekening met de inzetbaarheid van de boeken in opvang en onderwijs. Nieuwsgierig naar voorgaande Leespluimen? Kijk dan bij de overzichten van 201720182019 en 2020.

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.