Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drama in Oss: stint kinderopvang botst met trein

De politie heeft bevestigd dat de vier kinderen die donderdagochtend door een botsing met een trein om het leven kwamen, in een stint van de kinderopvang zaten. Een vijfde kind raakte zwaargewond, net als de begeleider.
ANP Photo

Het ongeluk gebeurde bij een spoorwegovergang op de Braakstraat in Oss, vlak bij station Oss West. De vrouw die de stint bestuurde, kwam van een kinderdagverblijf en had net een of meer kinderen afgezet bij een school. Ze was op weg naar een volgende school. Dit meldt Omroep Brabant. De zwaargewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De slachtoffers zijn van basisschoolleeftijd. Drie van de vijf kinderen kwamen uit een gezin, bevestigt de politie in een live persconferentie.

Volgens de politie waren meerdere kinderen getuige van het ongeluk. Voor hen en andere getuigen is slachtofferhulp geregeld. Het ongeluk gebeurde rond 8.15 uur. Waardoor het misging, is nog niet duidelijk. Op NOS wordt gemeld dat een omstander de bestuurder hoorde zeggen dat de stint niet remde. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft onderzoekers naar de plek van het ongeluk gestuurd voor een verkennend onderzoek.

‘Dit is een dag waarvan je hoopt dat die nooit zal komen’, reageert burgemeester van Oss, Wobine Buijs, tijdens de persconferentie. Zij is vanochtend bij de ouders van de kinderen geweest. ‘Je kunt je voorstellen dat er geen woorden zijn voor wat hen vandaag is overkomen. Het ongeluk laat grote gaten na in het kinderdagverblijf, in de school en in de directe omgeving van de gezinnen die het betreft.’ ProRail-topman Eringa spreekt van een afgrijselijke klap. ‘We zijn wel wat gewend bij ProRail, maar dit gaat ons voorstellingsvermogen te boven.’

De elektrische bolderkar is van het merk Stint. De oprichter van het bedrijf, Edwin Renzen, is onderweg naar de plek van het ongeluk, meldt NOS.nl. Op NOS.nl laat hij weten ‘zwaar aangedaan te zijn’. ‘Dit is een ongelofelijk zware klap. Afgrijselijk’. In hetzelfde artikel legt hij uit dat de stint juist werd bedacht om de veiligheid in het schoolverkeer te verbeteren. Het project sloeg aan. Inmiddels rijden er in Nederland en België 3.500 stuks rond. Vooral bij kinderdagverblijven en bso’s.

Op het spoor in Oss rijden stoptreinen en intercity’s van Nijmegen naar Den Bosch. Er loopt een fietspad naast de weg. In Oss is een opvangcentrum ingericht. Hier kunnen mensen met vragen terecht, laat de gemeente weten aan Omroep Brabant.

Koningin Máxima reageerde tijdens een werkbezoek in Friesland met de volgende woorden: ‘Onze gedachten gaan uit naar alle families die vandaag hun kinderen hebben verloren in een verschrikkelijk ongeluk in Oss. Mijn man en ik leven echt enorm mee. We hebben geen woorden, vreselijk.’

ProRail spreekt van een inktzwarte dag. Ook bij de NS is men zeer aangeslagen na het zware ongeluk. ‘Hoe erg, dit dramatische ongeluk in Oss’, reageert NS-topman Roger van Boxtel op Twitter. ‘Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden, bij de gewonden en bij de reizigers en onze collega’s die erbij waren. Wat een verdriet.’ Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) noemt het ongeluk afschuwelijk nieuws. “Knoop in mijn maag bij dit bericht. Uit de grond van mijn hart heel erg veel sterkte aan alle betrokkenen”, schrijft ze op Twitter.

In de sprinter zaten 57 reizigers. Voor hen is een speciale hulplijn opgezet, waar zij terecht kunnen voor nazorg.

Dit nieuws raakt in het bijzonder alle kinderopvangprofessionals. Op de Facebookpagina van Kinderopvangtotaal betuigen honderden pedagogisch medewerkers en andere betrokkenen in de sector hun medeleven aan de slachtoffers.

Bronnen: Omroep Brabant, NOS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.