Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Draai bezuinigingen kinderopvang terug’

Draai de bezuinigingen in de kinderopvang terug. Het geld dat de overheid bespaart door de teruglopende vraag naar kinderopvang, moet in de sector zelf worden geïnvesteerd. Zorg ervoor dat ouders meer kinderopvangtoeslag krijgen nu minder mensen er gebruik van maken.
'Draai bezuinigingen kinderopvang terug'
Foto: ANP Photo

Dat zijn een paar maatregelen die enkele partijen uit de kinderopvang woensdag opperden aan Tweede Kamerleden.

Het gaat slecht
Het gaat slecht in de branche, stellen FNV in Beweging, Abvakabo FNV, de Brancheorganisatie Kinderopvang en Voor Werkende Moeders. De vraag naar kinderopvang is de afgelopen jaren fors afgenomen. Daardoor zijn al zo’n 100 organisaties failliet gegaan. In januari van dit jaar is 50 miljoen euro minder aan kinderopvangtoeslag aangevraagd. De organisaties verwachten dat alleen al dit jaar honderden miljoenen euro’s aan toeslag minder aan ouders worden uitgekeerd, omdat ze minder opvang afnemen.

Rust

‘De bezuinigingen die de politiek voor ogen had, zijn al lang behaald. Het gaat slecht in de sector. We willen erop aandringen dat het geld dat de politiek bezuinigt, geïnvesteerd wordt om de sector weer wat rust te geven’, zegt Linda Rigters van FNV.

Meer dan alleen arbeidsinstrument

‘De kinderopvang is er niet alleen maar om de arbeidsparticipatie van vrouwen te verhogen. Het is ook een instrument om achterstanden bij kinderen te voorkomen. De politiek zegt dit belangrijk te vinden. Dan moeten ze er ook in investeren’, vindt Rigters. ‘Het wordt nu wel heel moeilijk voor kinderopvangorganisaties om het hoofd boven water te houden en kwaliteit te blijven bieden’, voegt ze eraan toe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.