Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn de genomineerden

De jury van de verkiezing Pedagogisch Professional van het Jaar heeft de drie kandidaten genomineerd uit de schriftelijke inzendingen. Dit zijn ze: Jeffrey, Vanessa en Gerold.

Jeffrey Alleman

Jeffrey Alleman.

Het is hoog tijd voor meer mannelijke collega’s in de kinderopvang. Dat vindt genomineerde Jeffrey Alleman (29). Hij werkt op de bso van kindercentrum ’t Kickertje in Den Hoorn (vlakbij Delft). Hij heeft het initiatief genomen voor het project Promotie BSO om medewerkers te werven. Hij en zijn collega’s laten met foto’s, filmpjes en berichten op social media zien hoe leuk en belangrijk de bso is voor kinderen.

Over mannen in de kinderopvang: ‘Ook bij ons liepen veel mannen weg tijdens de zedenzaken. Het heeft ook invloed op mij gehad. Ik zorg dat ik nooit alleen sta met de kinderen, laat altijd een deur open zodat collega’s me kunnen zien. Je moet jezelf beschermen. Dat is jammer, want het beperkt je wel. Overigens heb ik nooit vervelende opmerkingen van ouders gehad.’

‘Luister naar kinderen, je kunt veel van hen leren’

Jeffrey heeft twee jaar geleden het initiatief genomen voor een Kinderraad. ‘We vergaderen elke twee weken en kinderen dragen dan punten aan. Voeding is een ding. We hebben chocopasta en smeerworst vervangen door gezondere honing en appelstroop. Kinderen klaagden daarover, dus hebben we gezegd: kom maar met ideeën en onderzoek wat gezond is. Daaruit zijn het zelf koken en de fruitkraam ontstaan. De kinderen snijden zelf het fruit en het wordt leuk gepresenteerd.’

‘Wat ik belangrijk vind in ons vak is dat je kinderen het gevoel meegeeft van “niets is onmogelijk”. Vooral 8-plussers zijn erg bezig met wat anderen van hen vinden. Ze roepen al snel onzeker: dat kan ik niet. Wij bouwen aan hun zelfvertrouwen. Ook richting collega’s zou ik willen zeggen: kijk bij activiteiten vooral naar mogelijkheden en luister naar de kinderen, je kunt veel van hen leren.’

Vanessa Koorn

Vanessa Kroon.

Vanessa Koorn (43) zit al 25 jaar in het vak. Ze werkt als pm’er op de peutergroep van Kindercentrum De Buurvrouw in Almere en heeft ervaring in zowel bso als dagopvang.

‘Ik ben begonnen in de beginfase van kinderopvang. Vooral de bso was nauwelijks een vak, het werd meestal gedaan door overblijfmoeders. Ik werd gezien als limonadejuf. Er is veel ten goede veranderd in dit vak en daar ben ik blij mee. We gaan nu volop aan de slag met gezondheid. Ik heb een training Gezonde kinderopvang gedaan en geef dit door aan collega’s. Meer bewegen, gezonde voeding.’

‘Je maakt echt indruk op een kind, daarom ben ik zo trots op mijn vak’

‘Daarnaast heb ik een Kanjertraining gevolgd. Hierbij leer je kinderen beter met elkaar omgaan, bijvoorbeeld een conflict oplossen. Vroeger als een kind een ander een klap gaf, kreeg het straf. Dan moest het kind op de nadenkstoel zitten. Nu vraag ik: was het de bedoeling om te slaan? Hij moet ervan huilen, hoe kunnen we dit oplossen? Emoties mogen benoemd worden en dan gaan we verder. De Kanjer-methode was oorspronkelijk voor het primair onderwijs, maar werkt ook prima bij mijn peutergroep.’

De boodschap van Vanessa: ‘Doe je werk met gevoel. Ik ben moeder van vier kinderen. Mijn oudste kinderen praten nog steeds vol enthousiasme over juf Caroline van de peutergroep. Je maakt echt indruk op een kind, daarom ben ik zo trots op mijn vak.’

Gerold Tilborg

Een sportieve, vernieuwende bso-medewerker die met zijn enthousiasme ook de oudere bso-kinderen geboeid houdt. Dat zeggen collega’s over genomineerde Gerold Tilborg (55) die in Amsterdam voor Impuls Kinderopvang een bso-groep voor 8- tot 13-jarigen leidt.

Gerold Tilborg.

‘Ik kom uit een heel andere hoek. Ik was opgeleid tot fijnmetaalbewerker, had diverse banen. Ik was ook actief voetballer en trainde 8-jarigen. Dat vond ik zo leuk dat ik op een vacature sport- en spelmedewerker van Impuls Kinderopvang reageerde. Vijf jaar lang verzorgde ik voor Impuls in een Amsterdamse wijk sport voor kinderen, van wie de ouders geen sportclubs kunnen betalen. Nadat Impuls me de kans bood om de SPW-opleiding te gaan volgen heb ik de overstap naar de bso gemaakt. Spannend, maar ontzettend leuk.’

‘Ik probeer kinderen elke dag te motiveren’

‘Het is ook voor 8-plussers belangrijk om naar de bso te gaan. Thuis gaan kinderen vaak alleen maar zitten gamen, bij ons bewegen ze veel en werken ze aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Ik probeer de kinderen elke dag te motiveren. We doen allerlei sport en spel, maar ik geef er vaak een eigen draai aan. Als we Annemaria Koekoek spelen geef ik een extra opdracht. Dus als ik me omdraai moet je niet alleen stilstaan, maar mag je ook niet lachen. Ik loop dan op mijn tenen om de kinderen aan het lachen te maken. Ik vind kinderparticipatie belangrijk, dus de kinderen beslissen daarin mee.’

‘Ik vind het echt een eer om stagiaires te begeleiden. Ik heb daarvoor ook een cursus mogen doen. Het is fijn om ervaring en kennis door te geven en zo bij te dragen aan de kwaliteit van de kinderopvang. Als je voor kinderopvang kiest, is dat toch een soort roeping. Tijdens het eerste gesprek vraag ik dan ook aan de stagiair naar zijn of haar motivatie. Je hebt een grote verantwoordelijkheid, draagt bij aan een betere maatschappij. Wees enthousiast en zorg dat kinderen met een lach op hun gezicht naar de bso gaan. Ja, ik ben heel trots op Impuls en op mijn vak.’

Ga naar het stemformulier >>

Tekst: Carla Overduin

Vanaf begin maart kun je op de genomineerden stemmen via kinderopvangtotaal.nl/verkiezing. En op 3 juli, tijdens het Openingsevent Week van het Jonge Kind wordt de winnaar gekozen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.