Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De regeldruk loopt uit de hand, ook in de kinderopvang’

Door te veel regels wordt elk initiatief in de kiem gesmoord. Dat zegt Stefanie Verrijp, bestuurslid van de BK, in een zwartboek dat MKB-Nederland vandaag aanbiedt aan de Tweede Kamer.
minder-vraag-naar-buitenschoolse-opvang-dan-voor-lockdown
Konstantin Yuganov / stock.adobe.com

Ondernemers zijn de afgelopen kabinetsperiode overspoeld met steeds weer nieuwe verplichtingen, die hen bij elkaar meer dan 4 miljard euro extra kosten, aldus het zwartboek. In het zwartboek, waarin een hoofdstuk is gewijd aan de kinderopvang, komt MKB-Nederland met aanbevelingen voor een nieuw kabinet en voorstellen om bijna 100 knelpunten op te lossen.

‘Allereerst moet er een nullijn komen’, aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ‘Voor elke regel die erbij komt, moet er ook één af. Alleen zo kunnen we de ongebreidelde groei aan regels en de bijbehorende kostenstijging enigszins beheersen. Een probleem in Nederland is dat er alleen maar regels bijkomen en er nooit iets vanaf gaat. Dat moet dus veranderen.’

Wantrouwen

Het zwartboek laat met voorbeelden zien dat wantrouwen onnodige regeldruk oplevert. In de kinderopvang bijvoorbeeld is dit de belangrijkste oorzaak van werkdruk, vooral wanneer regels rigide zijn. Een voorbeeld van een regel uit de Wet IKK: pauze nemen wanneer het even goed uitkomt, is uit den boze. De pauzes moeten strak worden ingeregeld, want een kind mag niet te veel verschillende medewerkers zien.

Stefanie Verrijp, bestuurslid van de BK en directeur-eigenaar van Kivido BV, is voor het zwartboek van MKB-Nederland geïnterviewd. ‘Welke regel je ook bedenkt, er zal altijd een kwaadwillende zijn die ‘m ontwijkt of iets doet wat niet mag. En dan komt er daarvoor weer een nieuwe regel.’

Weeffouten herstellen

Door de eisen in wet- en regelgeving zijn volgens Verrijp pedagogisch medewerkers veel tijd bezig met rapportages en de uitvoering van taken rondom ontwikkelingsgericht werken. Intensief contact met de ouders is ook noodzakelijk. Dit alles vraagt steeds meer tijd van de pedagogisch medewerker, waardoor de werkdruk blijft toenemen.

Het voorstel van MKB-Nederland op dit gebied: het volgende kabinet moet samen met de branches de weeffouten in de wet- en regelgeving herstellen, zodat medewerkers meer waardering en regelruimte krijgen en hun werkdruk lager wordt.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.