Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Darmkrampjes wellicht oorzaak huilbaby’

Huilbaby’s kunnen een andere opbouw van darmbiota hebben, waardoor ze meer last van darmkrampjes dan ‘normale’ baby’s. Dit kan verklaren waarom zij zo excessief vaak huilen.
huilbaby.jpg
Momenteel wordt er vervolgonderzoek gedaan naar de relatie tussen darmbiota en het wennen op de kinderopvang. - Foto: Free Images

Dit blijkt uit onderzoek in het Developmental Psychobiology Lab van de Radboud Universiteit Nijmegen. Al in de eerste weken zagen de onderzoekers verschillen met gezonde baby’s: minder variatie in de darmbacteriën, minder stabiliteit en meer proteobacteriën. ‘Het is goed mogelijk dat de proteobacteriën zorgen voor gasvorming of ontsteking waardoor het vele huilen wordt veroorzaakt’, aldus onderzoeker Carolina de Weerth in Vakblad Vroeg. Zij noemt dit een belangrijke ontdekking. ‘Het kan ouders helpen empathie voor hun baby te voelen als ze weten dat hij mogelijk pijn heeft.’ Volgens haar zouden de gebeurtenissen in de babydarmen ook kunnen verklaren waarom baby’s van gestreste of angstige moeders zich anders ontwikkelen. Zo zijn deze baby´s vaker prikkelbaar.

Wennen op de kinderopvang

Momenteel wordt er vervolgonderzoek gedaan naar de relatie tussen darmbiota en het wennen op de kinderopvang. Bij de kinderopvang is al een duidelijke relatie gevonden. De Weerth: ‘We zitten nog in de beginfase, er is nog zoveel te ontdekken. We hopen ook op mogelijkheden voor preventie. Het zou super zijn als we met simpele middelen zoals de inzet van probiotica de ontwikkeling van kinderen positief kunnen beïnvloeden. Wie weet kunnen we door excessief huilen aan te pakken, indirect zelfs een veilige gehechtheid bevorderen.’

Baby’s worden rustiger van een volwassenen die tegen ze zingt dan een volwassene die tegen ze praat. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.