Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Curator Estro wil bonussen terugvorderen

De curator van het failliete Estro, Wouter Jongepier, gaat onderzoeken of het mogelijk is om de uitgekeerde bonussen van de twee bestuursleden terug te vorderen. Bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait en financieel directeur Kris Geysels ontvingen in april een bonus over 2013. Vlak voor het faillissement keerde Bienfait nog eens 25.000 euro aan bonusgeld aan zichzelf uit.
Curator Estro wil bonussen terugvorderen
Foto: ANP

‘Als blijkt dat de bonussen zijn uitgekeerd toen het faillissement al aanstaande was, kan het zijn dat die namens de boedel worden teruggevorderd’, zegt curator Jongepier tegen de NOS. Hij gaat zelf onderzoeken of de bonussen daadwerkelijk in de weken voor het faillissement zijn uitgekeerd. Dat lijkt volgens een reconstructie in het NRC Handelsblad alleen te gelden voor de laatste bonus van Bienfait (25.000 euro) die in juni nog werd uitgekeerd. Een kleine maand later werd Estro failliet verklaard en stonden duizend medewerkers op straat.

Oorzaken faillissement

Volgens curator Jongepier had hij niet kunnen weten dat er bonussen zijn uitgekeerd voor het faillissement omdat hij pas werd ingeschakeld toen het faillissement al uitgesproken was. De curator onderzoekt nu de oorzaken van het faillissement. Daarbij hoort ook een onderzoek naar de rechtmatigheid van de uitgekeerde bonussen aan bestuurders. Dat kan volgens Jongepier alle kanten op. ‘Misschien was het een verplichting op grond van het contract.’ Het onderzoek neemt maanden in beslag.

‘Wonderlijke timing’

Als Jongepier voldoende aanleiding ziet om de bonussen terug te vorderen, zal dit via een gerechtelijke procedure moeten. Ook dat zal nog enige maanden in beslag nemen. Het enige wat Jongepier nu kwijt wil over de bonussen is dat de timing van het uitkeren hoogstens wonderlijk genoemd mag worden. Hij vernam via de pers dat er vlak voor het faillissement bonussen uitgekeerd waren. Worden de bonussen uiteindelijk daadwerkelijk teruggevorderd, dan komt dit geld als eerste beschikbaar voor de preferente schuldeisers zoals het UWV en de Belastingdienst.

‘Onaanvaardbaar!’

Bij Smallsteps zelf willen ze niet ingaan op vragen over de uitgekeerde bonussen aan Bienfait en Geysels. In de branche wordt er met verbazing en afschuw gereageerd op de uitgekeerde bonussen. Bijvoorbeeld op Twitter: ‘Bestuurders Estro bonus vlak voor faillissement en dan zoveel leidsters eruit? Onaanvaardbaar!’ en ‘Veel schandaliger dan dit krijg je het niet’. Keklik Yücel van de PvdA heeft al kamervragen gesteld over het voorval. Zij wil onder andere weten of er kinderopvangtoeslag toegevloeid is naar de uitgekeerde bonussen aan de bestuurders en welke mogelijkheden er zijn om dit terug te vorderen.

Terwijl duizend ontslagen Estro-medewerkers een ontslagvergoeding mislopen, kregen twee bestuursleden vlak voor het faillissement een bonus uitgekeerd. Precies lezen hoe het zit? Lees dit artikel

6 REACTIES

 1. Wat natuurlijk vreemd is in deze zaak dat curator Jongepier stelt in bovenstaande tekst dat hij pas ingeschakeld werd toen het faillissement was uitgesproken (5 juli). Maar in zijn eerste faillissementsverslag staat dat hij vanaf 10 juni al als stille bewindvoerder aan de slag was. Raar. In juni werd een bonus uitgekeerd en toen was Jongepier al aan de slag dus en controleerde de boekhouding al en fiatteerde.

 2. Lees alle reacties
 3. En de rol van de curator??? Heeft hij (of de accountant die de financiële administratie controleert) dan niet gezien bij het beoordelen van het faillissement??? Ik neem aan dat deze bedragen toch geboekt zijn. Bij een faillissement beslist de rechtbank en benoemt daarna een curator die verantwoordelijk is voor afhandeling van het faillissement. De taak van de curator is het verkrijgen van zo veel mogelijk geld uit de boedel, om zijn salaris te betalen en de opbrengst daarna te verdelen onder de schuldeisers.

 4. Indien het dan weer failliet gaat kan het op een eerlijke manier door één of meerdere andere geïnteresseerden worden overgenomen.
  Uit het eerste rapport van de curator bleek namelijk dat die geen reële kans hebben gehad.
  Misschien worden kinderen dan weer als kinderen gezien en personeel als mensen!
  Tevens is het zo als dit ongestraft plaats kan vinden dan is het eind zoek, reorganiseren is dan niet meer nodig, een pre-pack faillissement is namelijk veel goedkoper en makkelijker.

 5. Dank aan alle media die ondanks vakantieperiode dit zeer dubieuze faillissement onderzoeken en bekend maken.
  Men had het zo leuk uitgedacht, faillissement op de eerste dag van het zomerreces van de Tweede Kamer. Tevens zijn in deze periode de redacties van de media onderbemand, dus men had er op gerekend dat na de vakantie alles was overgewaaid.
  Nu pas wordt echt duidelijk dat men bij Estro annex Smallsteps kinderen en leidsters als producten ziet, waar men naar believen mee kan handelen.
  Wat misschien nog het meest onbegrijpelijk is, hoe kan een curator akkoord gaan met het verkopen van de 250 goed draaiende vestigingen aan nota bene dezelfde eigenaar voor 6 miljoen euro = € 24.000,00 per vestiging. Dit is niet verkopen maar weggeven !
  We kunnen alleen maar hopen dat rechtszaak van AbvaKabo FNV een succes wordt en dus alle ontslagen ongeldig worden verklaard.
  Margriet 55 jaar (contract 34 uur) vervangen door iemand van 24 jaar (met 0 uur contract), ik was werkzaam op een van de best draaiende vestigingen van Estro.
  Ik wil hierbij de redactie van kinderopvangtotaal.nl bedanken voor alle inspanningen en ik wens jullie heel veel succes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.