Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Crisis bij de Belastingdienst: compensatie ouders in toeslagaffaire loopt vast

Het kabinet beloofde alle gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire voor 1 mei 30.000 euro uit te keren. Nu blijkt dat de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), die getroffen ouders moet compenseren, in crisis verkeert.
aangifte toeslagenaffaire
Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

Dat meldt Trouw.

De compensatie van gedupeerden in de toeslagenaffaire dreigt hierdoor volledig vast te lopen. Er zou volgens grote onvrede heersen binnen de UHT over de zogeheten Catshuisregeling, het besluit van het kabinet eind vorig jaar om gedupeerde ouders voor 1 mei alvast 30.000 euro te betalen.

Catshuisregeling

Om dit ‘politieke prestigeproject’ op tijd te halen, heeft de afgelopen maanden vrijwel al het werk stilgelegen. De werkdruk is vanwege de Catshuisregeling zo hoog, dat veel personeel vertrekt. Vooral zogeheten persoonlijk zaakbehandelaars, die het rechtstreekse aanspreekpunt zijn voor gedupeerde ouders, gooien het bijltje erbij neer, meldt Trouw.

Medewerkers opgebrand

De leiding zou alles op alles zetten om de politieke belofte van de Catshuisregeling na te komen. (Ex-)werknemers zeggen dat mensen massaal vertrekken uit frustratie of omdat zij opgebrand raken doordat er niet naar hen geluisterd wordt.

Ook juristen vertrekken op grote schaal bij de UHT, omdat er niet wordt geluisterd naar hun adviezen. Ook binnen de top van de UHT vallen mensen uit: afgelopen vrijdag legde al het vierde lid van het managementteam zijn taken neer, officieel vanwege gezondheidsredenen.

Alexandra van Huffelen

Verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen zou sinds begin dit jaar meermaals gewaarschuwd zijn over dat de uitvoering van de regeling gierend uit de hand zou lopen, zegt een betrokkene tegen Trouw. Zelfs collega-bewindslieden hebben haar daarop aangesproken, maar zij hield desondanks vast aan de deadline van 1 mei. In een reactie laat Van Huffelen weten dat zij ervan overtuigd is dat er ‘een goede balans tussen snelheid en zorgvuldigheid is behouden’. ‘De aanpak voor de 30.000 euro en de deadline van 1 mei wordt kabinetsbreed gesteund en is meermaals ter sprake gekomen in de nieuw opgerichte Ministeriële Commissie Toeslagen Herstel’, zegt Van Huffelen.

Lees het volledige artikel op Trouw.nl >>

Het kabinet deed er alles aan om tijd te rekken, terwijl het al wist dat er grote fouten waren gemaakt in de toeslagenaffaire. Dat zegt advocaat Eva González Pérez. Zij is een van de advocaten die de slachtoffers van de kinderopvangtoeslag bijstaan. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.