Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Coulance voor ouders die kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen

De Belastingdienst zal kinderopvangtoeslag voorlopig niet meer met harde hand terugvorderen. Mensen die kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen, kunnen weer een betalingsregeling treffen, belooft verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel.
AdobeStock

Snel komt daarmee tegemoet aan de wens van een groot deel van de Tweede Kamer om gezinnen die worden verdacht van fraude met de kinderopvangtoeslag minder hard aan te pakken.

Fraudeurs?

Ouders die het volgens de fiscus zelf valt aan te rekenen dat ze te veel toeslag hebben ontvangen, worden tot nu toe door de Belastingdienst als fraudeurs aangemerkt. Daardoor mogen ze het te veel ontvangen geld niet in termijnen terugbetalen, maar moeten ze meteen over de brug komen. Wie dat niet lukt, moet vrezen dat de Belastingdienst bijvoorbeeld beslag legt op zijn loon.

Snel zegt in deze gevallen nu de ‘pauzeknop’ in te drukken tot het onderzoek dat hij laat doen in de toeslagaffaire is afgerond. Dit onderzoek, uitgevoerd door de Auditdienst Rijk, moet er binnen twee maanden liggen.

Ook betalingsregeling voor ‘nieuwe gevallen’

Volgens Snel komt hij zowel oude gevallen als nieuwe gevallen tegemoet, tenzij er al een veroordeling is geweest. Voor mensen die in het vervolg aankloppen voor een betalingsregeling, gaat de Belastingdienst voorlopig ook niet meer na of er opzet of ‘grove schuld’ in het spel was. Zij kunnen gewoon zo’n regeling krijgen. Snel maakt alleen een uitzondering voor mensen die al eerder om die reden zijn beboet.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt sprak van een ‘grote stap’. SP-Kamerlid Renske Leijten is blij dat Snel dit doet. ‘Jammer dat hij het niet eerder heeft gedaan.’ Een oplossing voor de gedupeerden in de toeslagaffaire, waar de commissie-Donner aan werkt, laat nog op zich wachten. De commissie heeft aangegeven dat ze meer tijd nodig heeft dan gedacht.

Bron: ANP


Lees ook: De Belastingdienst/Toeslagen kan onder bijzondere omstandigheden afzien van het terugvorderen van te veel betaalde kinderopvangtoeslag. De fiscus krijgt meer ruimte om maatwerk te leveren bij het bepalen van het recht op kinderopvangtoeslag en het terugvorderen van toeslagen. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.