Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Conclusies CPB te voorbarig’

'Conclusies CPB te voorbarig'

De Taskforce Kinderopvang/ Onderwijs, Mogroep Kinderopvang én FNV Bondgenoten vinden de conclusie van het Centraal Planbureau (CPB) dat vrouwen door kinderopvangsubsidie niet meer zijn gaan werken voorbarig. Het is een kwestie van geduld voordat de effecten zichtbaar zullen zijn denken ze.

Bezig aan een inhaalslag
‘Het planbureau onderschat de inhaalslag die Nederland aan het maken is op het gebied van de kinderopvang’, zegt Ina Brouwer, voorzitter van de Taskforce Kinderopvang. ‘Anders dan in de ons omringende landen is Nederland pas sinds de jaren negentig (en voluit pas sinds 2005) krachtig bezig te investeren in de formele kinderopvang. Inmiddels wordt daar steeds meer gebruik van gemaakt, en er worden ook hogere eisen aan gesteld.’

Gewenningsproces
Ook FNV Bondgenoten denkt dat de groei van het aantal werkende moeders heus wel komt. Linda Rigters, FNV-beleidsmedewerker: ‘Het is een gewenningsproces. Als je investeert in de kwaliteit en beschikbaarheid zal kinderopvang vanzelfsprekender worden, en zal de arbeidsparticipatie langzaam maar zeker groeien. Het is een cultuuromslag die tijd vergt. We lopen nog achter op Scandinavische landen. Zweden kent een zeer hoge arbeidsmarktparticipatie van vrouwen, maar daar bestaat een goede kinderopvang dan ook al meer dan 60 jaar.’ Ook de deeltijdcultuur blijft volgens Rigters toenemen, zowel bij vrouwen als mannen. Maar dan vooral bij de grotere deeltijdbanen. Dat leidt tot een betere verdeling van de zorg voor kinderen.

Kinderopvang heeft meer voordelen
Het CPB vindt dat meer geld in de kinderopvang stoppen weinig zin heeft. Het wil tegelijk ook niet de subsidie afschaffen.  Een goede kinderopvang heeft natuurlijk meer voordelen dan alleen dat vrouwen meer gaan werken. Het beperkt taalachterstand en andere vormen van sociale achterstand. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken.
De Taskforce Kinderopvang/Onderwijs, bestaande uit hoofdrolspelers van de kinderopvang, sociale partners en onderwijs, komt binnenkort met haar toekomstvisie en voorstellen voor kinderopvang en onderwijs.

Lees ook: Vrouwen werken niet meer door kinderopvang

Proefabonnement?
Meer weten? Word nu abonnee van Kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.