Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Certificaten ‘Vreedzame methode voor Gastouders’ uitgereikt

Gastouderbureau Mamaloetje in IJsselstein heeft de allereerste certificaten voor de 'Vreedzame Methode voor gastouders' uitgereikt. Zes gastouders mochten het certificaat in ontvangst nemen. Het gastouderbureau is het eerste dat met de methode werkt.
Certificaten 'Vreedzame methode voor Gastouders' uitgereikt

De pedagogische visie van gastouderbureau Mamaloetje is gebaseerd op de Vreedzame School en de Vreedzame Wijk. ‘Het uitgangspunt van deze methode is onder andere dat de kinderen een stem krijgen en dat ze de grondbeginselen van democratisch burgerschap leren kennen’, legt trainer Heleen Jongkind uit. ‘Dit klinkt heel groot, maar betekent niets meer dan dat kinderen leren hoe ze met elkaar omgaan en zich verantwoordelijk voelen voor elkaar en hun omgeving.’ De methode moet voor een eenduidig pedagogisch klimaat in de wijk zorgen.

Observatie

Gastouders die bij het bureau zijn aangesloten, moeten verplicht een training volgen om het certificaat te ontvangen. Zes gastouders hebben inmiddels het certificaat gekregen. De gastouders volgen twee dagdelen training om in aanmerking te komen voor het certificaat. Daarnaast volgt nog een observatie tijdens het werken en moeten gastouders elk jaar naar een terugkombijeenkomst, zodat de kennis niet wegzakt. Gastouderbureau Mamaloetje is tot nu toe het enige gastouderbureau dat met de methode werkt.

Vreedzame wijken

Esther Boverhof, directeur van gastouderbureau Mamaloetje, was eerder betrokken bij het introduceren van een Vreedzame Wijk bij Saartje Kinderopvang in Utrecht. Dit deed zij samen met advies- en trainingsbureau CED-Groep. ‘Ik heb de positieve effecten in de kinderdagverblijven en bso’s gezien en ervaren en ik hoop dat ook terug te zien bij de gastouders’, zegt Boverhof. ‘Kinderen voelen zich meer verantwoordelijk voor het groepsgebeuren, elkaar en de ruimte en dat is zichtbaar in hun gedrag, op een positieve manier.’

‘Kinderen krijgen een stem; ze mogen meedenken en -beslissen over allerlei onderwerpen. Kinderen krijgen verantwoordelijkheden die bij de ontwikkeling passen’, schrijft Esther Boverhof in haar blog over de methode.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.