Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Britse peuters krijgen 30 uur gratis opvang

Marianne Velsink
Groot-Brittannië investeert de komende jaren in kinderopvang. Peuters krijgen in plaats van 15 uur 30 uur gratis kinderopvang per week. Eerst in een aantal provincies en vanaf 2017 in het hele land.
Engeland gratis opvang.jpg
'Ik ben ervan overtuigd dat we kinderen met deze maatregel de beste start geven die ze kunnen krijgen'

Britse peuters van 3 en 4 jaar en een kleine groep 2-jarigen hebben dit jaar recht gekregen op 15 uur gratis kinderopvang per week. Vanaf september wordt dit in een aantal Britse provincies verdubbeld naar 30 uur gratis kinderopvang per week. Dit geld is bestemd voor de peuters van werkende ouders met een maximum salaris van 100.000 pond (ongeveer 115.000 euro) en voor eenoudergezinnen. Deze proef gaat onder andere van start in de provincies Wigan, Portsmouth en York. Uiteindelijk is het de bedoeling dat vanaf 2017 alle peuters in Groot- Brittannië 30 uur gratis kinderopvang krijgen.

Werkende ouders

Hiermee wil de Britse overheid ouders en vooral moeder gemakkelijk maken om te gaan werken. Nicky Morgan, de Secretaris van Educatie zegt: ‘Te lang hebben te hoge kinderopvangkosten moeders belet te gaan werken. We hebben een verplichting om werkende burgers te helpen. Met deze investering kunnen we duizenden ouders die weer of meer willen werken steunen om dit ook echt te gaan doen.’

In Nederland komt gratis kinderopvang nog niet van de grond. De SER adviseerde minister Asscher (Sociale Zaken) onlangs om alle peuters in Nederland 16 uur opvang te bieden. Minister Asscher vindt dit voorstel echter nog niet haalbaar. Lees meer

Kinderen met een zorgvraag

Behalve de extra investering gaat de Britse regering kijken of de toegankelijkheid van kinderopvang voor kinderen met een zorgvraag verbeterd kan worden. Een groep van 25 rechters gaat verder nog onderzoeken wat de regering verder nog kan doen om kinderopvang toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk ouders.

Vooruitgang

De maatregelen voor gratis kinderopvang gaan verder dan Groot-Brittannië ooit is gegaan.  Momenteel maken meer dan een miljoen 3- en 4-jarigen en een groep van 157 duizend 2-jarigen met een achterstand al gebruik van het aanbod van 15 uur gratis kinderopvang per week. De Minister Kinderopvang Sam Gyimah is verheugd dat zoveel ouders en kinderen gaan profiteren van de maatregel. ‘Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk kinderopvang is. Ik ben ervan overtuigd dat we kinderen met deze maatregel de beste start geven die ze kunnen krijgen, ouders stimuleren meer te gaan werken en op die manier vooruitgang creëren in Groot-Brittannië.

Lees hier de aankondiging van de Britse overheid >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.