Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brancheorganisatie wil verdergaande beperkingen leges

De Brancheorganisatie Kinderopvang wil dat het wetsvoorstel voor het beperken van leges in de kinderopvang nog verder gaat. Onlangs werd het wetsvoorstel ingediend waarin kinderopvangorganisaties en gastouders geen leges meer hoeven te betalen voor wijzigingen en uitschrijving in het Landelijk Register. De Brancheorganisatie pleit in een brief aan de Tweede Kamer ervoor dat het aanmelden en het doorgeven van een verhuizing ook legesvrij moeten kunnen gebeuren.
Brancheorganisatie wil verdergaande beperkingen leges
Foto: ANP Photo

De brief van de Brancheorganisatie Kinderopvang komt een dag voor de behandeling van de Wet kinderopvang in de Tweede Kamer. Naast het aanpassen van de leges, staat onder andere de financiering van nieuwe VOG’s en de meldingsplicht op websites van kinderopvangorganisaties op het programma.

Leges afschaffen

Het aantal gemeenten dat leges heft, is dit jaar toegenomen. In sommige gemeenten betalen kinderopvangorganisaties en gastouders 2400 euro voor een inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk (LRKP). Hoofdkantoren die verhuizen, moeten dit per afzonderlijke locatie doorgeven. Dat, terwijl het adres van de locaties zelf niet verandert. Dit kost onnodig veel tijd en geld. In haar brief schrijft de brancheorganisatie de hoogte van de leges niet in verhouding te vinden tot de verdiensten die ertegenover staan. Ze pleit voor een algemeen verbod op leges in de kinderopvang en, als dat niet mogelijk is, in ieder geval voor een beperking van de bedragen tot maximaal 500 euro.

Kosten VOG-aanvraag

Voor de nulmeting ten behoeve van de continue-screeningmaatregel, moeten ongeveer 15.000 kinderopvangmedewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen. Wie de kosten, ongeveer 4,5 miljoen euro, moet gaan betalen, is nog niet bekend. De brancheorganisatie schrijft bezwaren te hebben als dit op de sector wordt afgewenteld en roept de Tweede Kamer op deze kosten te compenseren.

Overregulering

De conclusie van Actal en VNG dat de kinderopvang wordt blootgesteld aan een te hoge regeldruk, wordt onderschreven door de brancheorganisatie. Als voorbeeld noemt zij de plicht om in de toekomst een bepaalde set aan gegevens op de website te vermelden. Minister Asscher wil dit invoeren vanaf 2014. Overregulering, vindt de Brancheorganisatie Kinderopvang. Voor gastouderbureaus is het bovendien lastig uit te voeren alle gegevens, van in totaal 35.000 gastouders, op de website te vermelden. Bovendien staan inspectierapporten ook al vermeld in het Landelijk Register Kinderopvang.

Lees hier de brief van de Brancheorganisatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.