Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brancheorganisatie telt zestig gemeenten met leges

Leges

Net als de VGOB (Brancheorganisatie voor gastouders) verzamelt de Brancheorganisatie Kinderopvang informatie over welke gemeenten leges heffen voor kinderopvang en welke niet. Tot nu toe komt de brancheorganisatie uit op zestig gemeenten die leges heffen voor opvang.

Gemeenten heffen leges voor registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk. Ook als er een wijziging in het register wordt doorgevoerd, wordt dit doorberekend aan de kinderopvangorganisatie of de gastouder.

Gastouders
Vooral voor gastouders is het bedrag moeilijk op te brengen. De verschillen tussen gemeenten zijn enorm. De meeste gemeenten heffen helemaal geen leges, maar een aantal heft wel leges, variërend van 18 tot 1000 euro. Voormalig minister Henk Kamp tikte eerder dit jaar gemeenten met hoge leges op de vingers. Hij viel vooral over de drempelverhoging voor gastouders die hoge leges met zich meebrengen: ‘Dat vind ik een ongewenst effect, gezien de waardevolle opvangvorm die gastouderopvang is.’

Averechts effect
Daarnaast wilde de minister niet langer dat gemeenten nog langer kosten berekenen voor het verwerken van wijzigingen in het Landelijk Register Kinderopvang. In een aantal gemeenten gebeurt dit echter nog steeds. Toch heeft de tik van Kamp volgens een woordvoerder van het ministerie geen averechts effect gehad. ‘Er is een aantal gemeenten  die naar aanleiding van de brieven van minister Kamp besloten hebben de leges te stoppen of te verlagen.’

Haagse lobby
De Brancheorganisatie Kinderopvang is voor haar Haagse lobby op zoek naar meer informatie over leges. Tot nu toe is bekend dat de gemeenten Baarn, Blaricum, De Bilt, Den Haag, Eemnes, Eindhoven, Haarlem, Laren, Schijndel, Soest, Oirschot, Twenterand, Veldhoven, Waalwijk en Wijdemeren leges heffen, maar het zijn er nog veel meer.

Ervaringen delen
Deel de ervaringen uit uw gemeenten met de Brancheorganisatie Kinderopvang. Zij wil weten wat uw gemeente aan opbrengst van leges in 2013 verwacht, en of duidelijk is wat uw gemeente aan kosten maakt voor toezicht en handhaving. Dit kunt u bij uw gemeente navragen. Uw melding aan Brancheorganisatie Kinderopvang kunt u doen via helpdesk@kinderopvang.nl, ovv ‘Leges 2013′ en de naam van uw gemeente.

ANP Photo, Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.