Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BOinK: ‘Er is sprake van verkeerde collegialiteit;

BOinK: 'Er is sprake van verkeerde collegialiteit;

Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang BOinK vindt dat er aan de zelfregulering in de kinderopvang een einde moet komen. Er moet meer controle komen. ‘Niet alleen kindermisbruik maar ook kindermishandeling wordt vaak niet gesignaleerd’ zegt BOinK op haar website. Als voorbeeld noemt BOinK een incident bij de Haagse kinderopvangorganisatie Dak dat in de doofpot verdween, maar een jaar later toch nog aan het licht kwam.

‘Pedagogische tik’
Het gaat om een peuterleidster die kinderen sloeg. In het programma Nieuwsuur werd een reportage over het incident uitgezonden. Directeur van Kinderopvang Dak Kindercentra Willeke Briedé zegt dat het om een ‘pedagogische tik’ ging en dat de pm’er in kwestie inderdaad niet volgens het pedagogisch plan handelde. Inmiddels heeft Dak een gesprek met de moeder gehad over het incident en haar excuses aangeboden dat er niet meteen melding is gemaakt van het incident.

Verkeerde collegialiteit
BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma gaf in de studio commentaar op dit incident. Volgens hem is er in de kinderopvang sprake van verkeerde collegialiteit. ‘Als je iets ziet, dan moet je op dat moment aan de bel trekken. Als kinderopvangmedewerker heb je een verplichting om elkaar hierop aan te spreken in het belang van de kinderen. Niet dat dat eenvoudig is, maar het moet wel gebeuren.’ Jellesma vindt het niet verstandig dat goede kinderopvangorganisaties straks nog maar één keer in de twee jaar worden gecontroleerd. ‘Je moet een kinderopvangorganisatie minstens ieder jaar bekijken,. Als het personeel veranderd is, is de kwaliteit namelijk niet meer gegarandeerd.’

Bekijk hier het item bij Nieuwsuur >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.