Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BOinK: besmettingscijfers in de bso laag, tijd voor heropening

De besmettingscijfers blijven uitwijzen dat de risico’s van heropening van de bso minimaal zijn. Dat stelt oudervereniging BOinK. De besmettingscijfers liggen ver onder het landelijk gemiddelde. Bovendien is de bso goed in staat om maatregelen te treffen die ‘kruisbesmettingen’ tot een minimum beperken. Dat maakt heropening een verantwoorde keuze. Niet in de laatste plaats omdat alternatieven tot méér besmettingsrisico’s leiden.
© FamVeld / Getty Images / iStock

Dat stelt oudervereniging BOinK. ‘We realiseren ons terdege dat er in algemene zin sprake is van stijgende besmettingscijfers,’ aldus BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma. ‘En we realiseren ons ook dat er naast werkende ouders veel meer groepen zwaar in de knel zitten. Maar waar het om gaat, is dat het percentage besmettingen onder kinderen in de bso-leeftijd met 5 procent nog steeds erg laag is. Dat geldt ook voor het percentage positieve tests onder personeel van basisschool en bso. Dat is in de afgelopen periode gelijk gebleven op 4,7 procent. Beide cijfers zijn ruim onder het landelijk gemiddelde van procent.’

Kriskras door elkaar

Al meer dan twee maanden wordt er op de bso noodopvang geboden waarbij kinderen van verschillende scholen kriskras door elkaar zitten, aldus BOinK. Toch zijn er geen signalen dat dit tot meer besmettingen heeft geleid. De behoefte aan de opening van de bso voor álle kinderen wordt steeds groter. Ouders ervaren grote druk van werkgevers om volledig beschikbaar te zijn. Dat gaat niet als ze hun kind uit school moeten halen en ’s middags zelf moeten opvangen. Daarom vangen ouders elkaars kinderen op.

Ontbreken toezicht

Ook wordt er gebruik gemaakt van informele buitenschoolse activiteiten waarop ieder toezicht ontbreekt. Deze ‘oplossingen’ zorgen voor meer vermenging. Kinderen uit verschillende ‘bubbels’ komen ook met elkaar in aanraking bij zwemles en andere sporten. De positieve effecten bij het tegengaan van kruisbesmettingen worden volledig teniet gedaan. Het gesloten houden van de bso doet daarom meer kwaad dan goed.

In een notitie ‘Verantwoorde opening Bso’ aan minister Koolmees hebben de branchepartijen BK, BMK en BOinK voorstellen gedaan hoe maatwerk eruit kan zien. De branchepartijen roepen nogmaals op om de heropening van de bso serieus te overwegen.

1 REACTIE

  1. Hier trek ik mijn grens als kinderopvangondernemer. We bedienen 3 scholen waarvan nu gemiddeld 50/60% al de noodopvang bezoekt en broertjes en zusjes de dagopvang. Ik weiger schoolclusters te maken. Behalve dat ik dat de mogelijkheden niet voor heb ontgaat me het nut volkomen.
    Gewoon open. De andere 40% kan er prima bij en het verhaal wordt er niet veel anders van dan op dit moment.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.