Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BMK: Niet alleen focussen op kinderopvang bij vaccinatiediscussie

mvelsink
Met de uitbraak van mazelen op een Haags kinderdagverblijf, wijst de vinger voor het oplossen van de dalende vaccinatiegraad weer meer naar de kinderopvang. De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) reageert met zorgen, maar vindt ook dat de politiek niet moet focussen op de kinderopvang.
iStock

Gisteren werd bekend dat er bij een kinderdagverblijf in Den Haag in ieder geval drie gevallen van mazelen zijn bevestigd. Van één kind wordt besmetting vermoed. Het kind dat de anderen besmet heeft, is waarschijnlijk zelf in het buitenland besmet geraakt. De besmette kinderen zijn niet ingeënt, maar een deel kon dat ook niet zijn omdat ze jonger zijn dan veertien maanden. Om welk kinderdagverblijf het gaat, is niet bekendgemaakt.

Vaccinaties en antistoffen

Ouders van de betreffende opvanglocatie zijn volgens GGD Haaglanden wel op de hoogte gesteld. Contacten van de besmette kinderen die gevaccineerd zijn, hoeven niks te doen. Mensen die in contact staan met de kinderen en nog niet besmet zijn, worden alsnog gevaccineerd. In een aantal gevallen worden er antistoffen toegediend. Huisartsen in Den Haag zijn geïnformeerd. Als patiënten zich met symptomen van mazelen melden, wordt geadviseerd om deze patiënten thuis te bezoeken in plaats van uit te nodigen op de praktijk.

Ouders moeten het weten

De BMK reageert met zorgen op de dalende vaccinatiegraad in Nederland die momenteel net onder de 95 procent is en welke gevolgen dit heeft voor kinderdagverblijven. ‘Wij vinden dat ouders het recht hebben te weten wat de vaccinatiegraad is op een betreffende locatie, zodat zij dit kunnen meenemen bij het bepalen van hun keuze voor een organisatie en locatie’, aldus de BMK op de website.

Wetsvoorstel

Tegelijk wijst de BMK erop dat kinderen ook op andere plekken dan de kinderopvang besmet kunnen raken. D66 diende in oktober 2018 een wetsvoorstel in om kinderopvangcentra de vrijheid te geven niet-ingeënte kinderen te kunnen weigeren. Zo lopen ouders die hun kind wel hebben ingeënt geen gevaar. Het voorstel kan op een meerderheid rekenen in de Tweede Kamer. De politiek is dan nu ook aan zet’, aldus de BMK.

De Raad van State liet zich vorige week nog kritisch uit over het wetsvoorstel van Rens Raemakers van D66. Het kunnen weigeren van niet-gevaccineerde kinderen heeft maar een betrekkelijke betekenis, omdat kinderen ook buiten het kinderdagverblijf in aanraking kunnen komen met ziekten waarvoor zij (nog) niet zijn ingeënt. Lees hier de volledige reactie van de Raad van State

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.