Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Marianne van Hall – Krokodillentranen!

Marianne van Hall - Krokodillentranen!

Maandag 21 januari was het weer raak: opnieuw een item over kinderopvang op tv. Opnieuw negatief en verontrustend! En helaas opnieuw slecht voorbereide en geïnformeerde interviewers. Zo wil het wel lukken om mij depressief te maken op Blue Monday!

In het VPRO-programma “De slag om Nederland” werd de kinderopvangorganisatie Estro (vhCatalpa) publiekelijk aan de schandpaal genageld: “Bah, commercieel!” “Foei, vies!” Ik keek ernaar en dacht bij mezelf, welke politieke partij zal morgen de eerste Kamervragen stellen en verontwaardigd roepen hoe erg en verderfelijk dit toch is. En ja hoor: vanmorgen heeft Groen Links (als eerste) opheldering gevraagd aan Minister Asscher hoe dit heeft kunnen gebeuren.

‘Kinderopvang publiekelijk aan de schandpaal genageld: “Bah, commercieel!” “Foei, vies!”

Misschien is het goed dat ik het geheugen van de politiek dan even opfris en hier alvast de gevraagde opheldering verschaf. Dat scheelt Minister Asscher en zijn ambtenaren weer wat tijd die ze ongetwijfeld beter kunnen besteden. Welnu, geachte Tweede Kamerleden: in 2004 hebt u zelf besloten dat kinderopvang voortaan maatschappelijke dienstverlening moest worden. U bent het zelf geweest, die ervoor gekozen heeft om de kinderopvang te privatiseren. Kinderopvang was daardoor vanaf 1 januari geen publieke voorziening meer, maar kon beter aan de markt overgelaten worden. Zo zou er snel meer aanbod komen in een krappe markt met wachtlijsten, zo zou er een kwaliteitsslag plaats vinden door concurrentie te introduceren!

Begrijp me goed: ik ben de laatste die voorstander is van het indertijd gekozen systeem. Als ik het voor het zeggen zou hebben in de BV Nederland, dan was kinderopvang een basisvoorziening die uit publieke middelen gefinancierd werd en beschikbaar en toegankelijk was voor àlle kinderen, ongeacht of hun ouders een betaalde baan hebben.

Wellicht heeft u in 2004 niet de goede keus gemaakt? Wellicht is de marktwerking in de kinderopvang anders gelopen dan u gehoopt had? Oké, dat kan! De politiek heeft daar zelfs een woord voor “voortschrijdend inzicht”; het kan nog steeds: van kinderopvang een basisvoorziening maken! Maar laat de discussie dáár dan over gaan en ga geen krokodillentranen huilen over die vreselijke commerciële kinderopvang! Want kijk, zo’n hypocriete houding vind ik nou “Foei, vies!”.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.