Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Gespreide Vakantie Syndroom

Ik ben inmiddels alweer twee weken aan het werken, maar kan nog niet echt opstarten vanwege het gespreide vakantie syndroom. Er zijn nog steeds collega’s/relaties weg en er gaan nog steeds collega’s/relaties met vakantie. Alles bij elkaar wordt er van juni t/m september maar op halve kracht (soms nog minder) gewerkt; dat zijn 4 maanden; 1/3 jaar!

Tja, je bent wel bereikbaar als organisatie, maar veel kun je niet doen. Op zich is het wel lekker om je bureau eens goed op te ruimen en te starten met het visiestuk dat je al maanden vooruit schuift. Maar na enkele dagen ‘Management by looking out of the window’, krijg ik toch symptomen van het Gespreide Vakantie Syndroom. Ik word sloom, moe, afgelopen week kreeg ik zelfs koorts ervan!

Waar deden we het voor? We zouden het minder druk hebben op de wegen. Dat is waar. Maar het effect van de Nederlandse vakantiespreiding op het Europees vakantieverkeer is miniem. Ook zou de druk op de vakantiecentra zou kleiner worden en daardoor zou op vakantie gaan goedkoper worden. Echter een gezin dat nu op vakantie gaat moet ruim van tevoren boeken en betaalt hoge prijzen. De vakantiecentra profiteren wel langer van dat hogere prijsniveau.

Doordat regio’s jaarlijks wisselen van periode is het ene school/peuterspeelzaaljaar ineens 2 of 3 weken korter dan dat van het jaar ervoor. Ook de periode tot aan de herfstvakantie is dan ineens korter. En hoewel een derde van de scholen pas eind juli op vakantie gaan slaat ook daar het vakantiegevoel begin juli al toe. Half juli zijn de kinderen ‘niet meer vooruit te branden’.

In andere Europese landen is er geen spreiding of is de spreiding korter. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de periode dat de meeste mensen echt op vakantie gaan, de laatste weken van juli en de eerste week van augustus te zijn. Ik zou dan ook willen pleiten voor een meer geconcentreerde grote vakantie in een jaarlijks vaste periode voor met name staf en management. Daarbuiten mogen ze wel nog vaker een weekje weg, bij voorkeur in een vakantie. Ik ben bang dat ik mijn achterban niet mee ga krijgen en moet ik leren leven met het GVS.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.