Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hans Huijsmans – Kwaliteit, hoe regel je dat?

Vandaag een kerstboom gehaald, die vervolgens door mijn zoons van 7 en 4 vakkundig en geheel zelfstandig is opgetuigd. De feestdagen lonken, even een periode om wat gas terug te nemen. Nog net voor die feestdagen zijn achter de schermen onder zware politieke druk onderhandelingen begonnen over nieuwe kwaliteitseisen voor de gastouderopvang. Waarom is onduidelijk, want nog geen jaar geleden werd al een trits aan nieuwe eisen van kracht. Wie weet stelt een wakkere journalist die vraag nog eens aan staatssecretaris Dijksma. Maar aangenomen dat het proces onomkeerbaar is en die nieuwe eisen er dus echt gaan komen, dient zich de vraag aan hoe je de kwaliteit van de gastouderopvang nu werkelijk kunt beïnvloeden?

Begrijpelijk, maar niet effectief
Bij de herziening van de kwaliteitseisen van nog geen jaar geleden is de weg gekozen van het in detail vastleggen van werkzaamheden die een gastouderbureau moet verrichten. Twee keer per jaar op bezoek op het opvangadres, introductiecursus en themabijeenkomsten voor gastouders organiseren, bij elke nieuwe koppeling tussen ouder en gastouder aanwezig zijn bij het intake- en koppelingsgesprek, etc. Een begrijpelijke, maar geen goede keuze. Begrijpelijk omdat het vermoeden bestaat dat een aantal gastouderbureaus het niet zo nauw neemt met hun wettelijke taak om werk te maken van “gastouderopvang die bijdraagt aan een goede en gezonde ontwikkeling van het kind in een veilige en gezonde omgeving” (Wet kinderopvang, art. 49, lid 2). Maar niet effectief. Want al kom ik honderd keer op een opvangadres, als ik daar niets zinnigs te vertellen heb dan is het effect op de kwaliteit van de opvang nihil. En al organiseer ik drie keer in de week een themabijeenkomst voor gastouders, als dat avonden waarop we gezellig koffie drinken en wat keuvelen, dan zijn die bijeenkomsten vanuit kwaliteitsoogpunt zonder betekenis. Maar van de GGD-inspecteur krijg ik dan wel een dikke voldoende.

Basistoets voor gastouders
Dit toont aan dat de verkeerde weg wordt gekozen. De enige effecten van dit soort eisen zijn toenemende bureaucratie en hogere kosten voor ouders. Om de kwaliteit van de gastouderopvang echt op een hoger plan te brengen, zullen we moeten zoeken naar goede maatstaven die echt betekenis hebben voor de kwaliteit van de opvang die gastouders bieden aan kinderen. Het Platform Kwaliteit Gastouderopvang, waarvan Mr Nosey mede-oprichter is, pleit om die reden voor invoering van een verplichte landelijke en gecertificeerde basistoets voor gastouders.

Meer weten over gastouderbureau Mr Nosey? Kijk dan op www.mrnosey.nl
Meer weten over het Platform Kwaliteit Gastouderopvang? Kijk dan op www.pkgo.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.