Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hanneke van der Lei/VGOB – Uitschrijving LRKP door gemeente

Vraag van een gastouder
Ik wil graag overstappen naar een ander gastouderbureau. Nu heeft het vorige gastouderbureau mijn registratie in het LRK alvast laten beëindigen. Het gastouderbureau heeft op het wijzigingsformulier aangegeven dat ze op mijn verzoek mij willen laten uitschrijven, zonder mij het formulier zelf te laten ondertekenen. Ik ben het hier niet mee eens, ik wil gekoppeld worden aan een ander gastouderbureau, maar zeker niet uitgeschreven worden uit het LRK. Mijn vraag is dan ook; mag dit?

Antwoord Hanneke van der Lei, VGOB
Het is vervelend voor u dat dit is gebeurd. Op het wijzigingsformulier wordt een handtekening van zowel het gastouderbureau als de gastouder gevraagd. Dit is ook belangrijk omdat de registratie van de gastouder in het LRK gekoppeld is aan het recht op kinderopvangtoeslag voor de vraagouder. Wanneer een gastouder wordt uitgeschreven vervalt het recht op kinderopvangtoeslag voor de vraagouder.
De gemeente heeft een controlerende taak. Wanneer een gastouderbureau een wijzigingsformulier indient dan is de gemeente er verantwoordelijk voor het formulier te controleren. Indien het formulier niet voldoende of onjuist is ingevuld, moet het in beginsel niet in behandeling worden genomen, maar worden teruggestuurd. Wanneer een gastouder zelf niet (meer) in staat is een handtekening te plaatsen of weigert mee te werken aan het uitschrijven, dan moet een gastouderbureau de mogelijkheid hebben in overleg met de gemeente, de gastouder alsnog uit te schrijven.

Bovenstaande geeft de kwetsbaarheid van het LRK nogmaals aan. Het zorgvuldig invoeren van start- en einddata door de gemeenten is van groot belang. Foute invoer kan (bijna) niet gecorrigeerd worden en de gevolgen daarvan zijn groot.
Door de grote (steeds toenemende) hoeveelheid van regels is het register een enorm bureaucratisch bolwerk geworden. Voor iedere wijziging moet een wijzigingsformulier ingediend worden, als een gastouder tijdelijk geen kinderen heeft moet zij worden uitgeschreven, bij iedere aanvraag dient het volledige pedagogisch plan en de risico inventarisatie te worden meegezonden, een paar voorbeelden van de enorme papier massa die het register met zich meebrengt.

Het geeft de gastouder, de gastouderbureaus en de gemeenten enorm veel rompslomp. Het LRK is vooralsnog voor alle betrokken partijen een onwerkbaar en onbetrouwbaar register.

1 REACTIE

  1. Hoe zit dit bij een kinderopvang? De gemeente wil mijn kinderopvang nu uitschrijven omdat ik momenteel geen kinderen opvang, maar ik vang geen kinderen op omdat de gemeente een fout heeft gemaakt met mijn vrijstelling van het bestemmingsplan en ik geen kinder toeslag affaire voor de ouders wil. Ik hoor van andere opvang dat zij regelmatig de kinderopvang even opschorten omdat er geen personeel is en dat zij dan niet hoeven te worden uitgeschreven!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.